Hihetetlen mennyi mindenre jó a hagyma! Valódi csodaszer!

Egyszerűen elképesztő, hogy mennyi gyógyhatása van a hagymának. Számos tudományos bizonyíték támasztja alá a hagyma összetételének jótékony hatásait: védi az idegrendszert és a szív-érrendszert, erősíti az immunműködést, sok ráktípussal felveszi a harcot, segíti az egészséges hormonműködést és még számos bajra megoldást nyújt.

Kitűnően csökkenti a koleszterinszintet, meggátolja a vérerek elmeszesedését és rugalmasabbá teszi azokat, így segít a vérnyomást egészséges határok között tartani.

A hagyma jelentős vércukor-szint módosító hatásokkal bír, így komoly segítséget jelent úgy a 2-es típusú cukorbetegség, mind az elhízás kezelésében. Nem fog pikk-pakk formába hozni, az azonban biztos, hogy segíteni fog.

A hagyma gyógyhatásai

Amiben gazdag a hagyma, az a qercetin nevű flavonoid. A flavonoidok erős antioxidánsként működnek, allergiaellenes, koleszterincsökkentő és gyulladáscsökkentő vegyületek. A hagymának emellett antibakteriális tulajdonságai is vannak, segít kiüríteni a toxinokat a szervezetből. A quercetin legnagyobb koncentrációban a gumó gyökérhez közeli részében és a legkülső, héj alatti gyűrűkben található meg. Természetesen érdemes mindig organikus, bio zöldséget keresni.

Megfázás ellen

A hagymát mindig is bevetették a megfázás elleni harcban. A nátha első jeleikor már tanácsos egy egész hagymát elfogyasztani, akár nyersen, akár megfőzve teaként, mézzel és gyömbérrel ízesítve.

Lázcsillapító

  • néhány krumplit és hagymát aprítsunk fel, majd pár letört fokhagymával együtt tegyük egy pár zokniba. Ezt húzzuk fel és feküdjünk ágyban.
  • homlokunkra tegyünk almaecetes borogatót. Ez a módszer egy órán belül csillapítja a lázat.

Köhögéscsillapító

  • vegyünk egy nagyobb hagymát, hámozzuk meg és vágjuk félbe
  • szórjuk meg mindkét felét egy fél kanál barnacukorral
  • hagyjuk állni egy órát, majd vájjuk ki a hagymában levő szirupos tartalmat
  • naponta kétszer fogyasszunk belőle

A barnacukor kicsit kellemesebbé teszi a hagyma ízét. Ez egy egyszerű, hatásos és olcsó természetes köhögéscsillapító. Ugyanígy készíthetünk mézes-hagymás szirupot is, ami ugyanolyan jó, a méz pedig még inkább enyhíti a köhögést – mindemellett a hagyma antibiotikus hatása is érvényesül.

Vágási sérülésekre

Ha megvágtuk kezünket, csak helyezzünk a sebre egy szelet hagymát, ez fertőtleníti és megelőzi fertőzést is. Ezután fedjük be pár darab hagymahéjjal, és rögzítsük kötéssel. Tisztítja a sebet és a vérzés is hamarosan csillapodni fog. Ha nagyobb a seb, akkor a kötést naponta kétszer ajánlott kicserélni.

Forrás: www.filantropikum.com