Így főzd a zöldségeket, hogy még finomabb legyen a köret!

A zöldségek alapvető részét képezik ételeinknek, mindig újabb és újabb módon próbáljuk elkészíteni őket, hogy megunhatatlanok legyenek. Néhány okos trükkel még több ízt hozhatunk ki belőlük, még finomabb köreteket varázsolhatunk az asztalra.

Okosan az olajjal!

Olajon pirítani a zöldségeket gyors és egyszerű módszer, de fontos, hogy ne adagold túl a zsiradékot! A legjobb, ha csak meglocsolod a zöldségeket vagy szórófejes flakonból spriccelsz rájuk egy kevés olajat. Mikor felvágtad a zöldségeket, tedd őket egy nejlon tasakba – igény szerint a fűszerekkel együtt -, önts hozzájuk egy kevés olajat és jól rázd össze az egészet. Majd öntsd ki a zöldségeket, de vigyázz, hogy az olaj maradjon a tasakban. Így éppen annyi zsiradék marad rajtuk, amennyi bőven elég lesz a sütéshez!

Egy csipetnyi cukor

A paradicsomos ételeknek magas a savtartalmuk, de egy csipet cukorral ez könnyen korrigálható. Ezzel a módszerrel sokkal jobban fog érvényesülni nemcsak a paradicsom, de a hozzá használt fűszerek íze is. Ugyanezzel a trükkel elvehetjük egyes zöldségek keserű ízét, használjuk kelkáposztához, fehérrépához is.

Egy kis masszázs a zöldségeknek

Ha nyersen használod fel a zöldségeket, előtt gyúrd át őket kicsit! Ezzel enyhítheted a természetes keserű ízt és előhozhatod a zöldségek édes ízét. Nagyon jól működik például a kelkáposztánál. Szedd leveleire, majd mindkét tenyereddel nyomkodd meg kicsit, egészen addig, míg érzed, hogy a levelek a tenyeredben megpuhultak.

Két serpenyő jobb, mint egy!

Hogy egy egész család számára elkészülhessen a köret, tetemesebb mennyiségű zöldséget igényel. Egy serpenyővel kár is nekiállni, hiszen jóval tovább tart és a zöldségek is összezsúfolódnak, nincs elég helyük sem a párolódáshoz, sem az átsüléshez. Megkönnyíthetjük a dolgot, ha rögtön két serpenyővel kezdünk neki a műveletnek. Az eredmény pedig sokkal finomabb lesz.

Zöldségek gyümölcsökkel

Nemcsak az ízét, a textúráját is javíthatod a köretnek, ha zöldségeket és gyümölcsöket együtt készítesz el. A megpirított alma mellett kiválóan karamellizálódik a kelbimbó és a keserűsége máris eltűnik. A sárgarépához adj egy kevés narancslevet vagy narancshéjat, hogy a friss citrusos íz kiegyensúlyozza a sárgarépa már-már cukros édességét.