Kétszersült háromféleképpen – mert mindig a saját készítésű a legfinomabb!

A boltban is lehet kapni, de hidd el, hogy az a nyomába sem ér annak, mint ami a te sütődben sül! Próbáld ki valamelyiket és varázsold el a szeretteid mesés szendvicsekkel, vagy fogyasszátok krémlevesek mellé.

Kétszersült I.

Negyed kiló lisztből, hat deka élesztőből és langyos tejből kovászt készítünk, amikor megkelt, beleteszünk két-három tojássárgáját, tizenkét deka cukrot, tíz deka vajat, háromnegyed kiló lisztet és annyi langyos tejet, hogy olyan legyen mint a kenyértészta. Jól kidolgozzuk és fél órán át, letakarva meleg helyen kelesztjük. Ezután két-három darab hosszúkás cipót formálunk belőle; a tetejét vizes kézzel átsimítjuk, és ismét megkelesztjük. Amikor jól megkelt meleg sütőben világosra sütjük, másnap felszeleteljük, a tepsibe tesszük, és langyos sütőben átsütjük. Ha sót teszünk bele, ne tartsuk sokáig. Só nélkül, száraz helyen, sokáig eláll.

Kétszersült II.

(Gyerekeknek készítjük.) Három deka élesztőt feloldunk egy deci tejben, belekeverünk tíz deka finom lisztet, és megkelesztjük. Ekkor belekeverjük háromnegyed kiló lisztbe, hozzáadunk tizenkét deka cukrot, tíz deka vajat, három tojássárgáját, csipet sót, és kevés langyos tejet, jó kemény tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen megkelesztjük, azután még egyszer jól átgyúrjuk. Három részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle. Kikent tepsiben újra megkelesztjük, és sötét sárgára sütjük. A cipókat felszeleteljük, és a szeleteket a sütőben átpirítjuk.

Kétszersült III.

Hosszúkás, négyszögletes pléhformába, amelyet előzőleg vajjal bekenünk és meglisztezünk, betöltjük a következő masszát: Négy egész tojást, ötnek a sárgáját, negyed kiló cukrot habverővel lassú tűzön langyosra felverünk. Levesszük a tűzről, tovább verjük amíg kihűl, beleszórunk egy csomag sütőport, hozzákeverünk könnyedén negyed kiló lisztet. Sütés után, amikor kihűlt, szeletekre vágjuk és megpirítjuk.