Kincseket találhatunk belföldön: íme 10 csodaszép magyar falu!

Nem feltétlenül kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy gyönyörű tájakat lássunk. Hazánkban is akad jópár eldugott gyöngyszem. Ezek a helyek különlegesek, és hangulatosak is! A senior.hu bemutatunk párat közülük:

1. Bakonybél

A bakony szívében található kistelepülés a szóbeszéd szerint különleges energiákkal rendelkezik. Az mindenesetre biztos, hogy a monostor meglátogatása, vagy egy kiadós kirándulás mindenki számára felüdülést jelent.

2. Vérteskozma

A Vértes dombjai közt található, skanzenszerű település napjainkban szinte kizárólag üdülési, pihenési célokat szolgál. Teljes nyugalom, gondozott, hatalmas kertek, és dombon álló kis templom jellemzi.

3. Velem

Velem egy kis zsákfalu az Írottkő lábánál, ami szelídgesztenyéséről híres. Egyik fő látványossága a Szent Vid hegy tetején álló kis temploma, de a mindent körülvevő erdőség is magával ragadó.

4. Vágashuta

Annak ellenére, hogy egy kis Zempléni faluról beszélünk, elég sok mindent megtalálhatunk itt. Vágashuta három részből áll (Kispart, Nagypart, Dolina), lent patak csörgedezik, fent pedig lélegzetelállító kilátás vár ránk. Közel az erdő, a vendégházban pedig fenséges vadételeket kóstolhatunk.

5. Kétvölgy

A nyugati határnál található kistelepülés 2 falu összeolvadásából jött létre. Az osztrák-magyar-szlovén hármashatár tövében húzódó Kétvölgy lakosainak közel 90 százaléka szlovén anyanyelvű. Hatalmas zöld dombok, és alacsony beépítettség jellemzi.

6. Jósvafő

Az aggteleki cseppkőbarlang közelsége miatt sokan megfordulhattak már errefelé, a falu azonban saját jogon is megér egy látogatást a kikapcsolódni vágyóknak. Kazettás mennyezetű templom, tornácos házak, vízimalom, gyönyörű táj… minden adott itt a pihenéshez.

7. Szalafő

A Vas-megyei falu egyedülálló építészeti kincseiről híres, na meg 7 szerjéről, azaz dombjáról, melyek közül talán a Pityerszer a legbűbájosabb.

8. Magyarpolány

Magyarpolány főutcája olyan gyönyörű, hogy még Európa Nostra Díjat is kapott. A gyönyörű bakonyi házak hűen őrzik a régi idők emlékét. A Kálvária domb pedig úgy magasodik a község fölé, akár egy korona.

9. Óbánya

Ezt a helyet sokan csak „a magyar svájc”ként emlegetik. Nem véletlenül: ez az elzárt, kis völgyben fekvő mecseki település kedvelt kiránduló és üdülőhely.

10. Mátraszentimre

Kristálytiszta levegő, és gyönyörű erdő jellemzi ezt a felső-mátrai falut, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint ha a világ tetején sétálgatnánk.