Konyhai eszközök rendszerezése, tippek az áttekinthető konyháért

A konyhát gyakran nevezik a ház szívének – és nem véletlenül. Ez az a hely, ahol az ételek varázslatosan megelevenednek, ahol a család körbeüli az asztalt és mindenki elmeséli a nap történéseit. De ahhoz, hogy valóban élvezet legyen benne főzni és sütni, elengedhetetlen a megfelelő eszközök jelenléte, illetve azok praktikus tárolása. Mégis, sokan keresik a választ arra a kérdésre: hogyan szervezzük meg konyhánkat úgy, hogy mindig kéznél legyen, amire éppen szükségünk van, miközben az eszközeink nem foglalnak el feleslegesen helyet és a konyha mégis esztétikus marad?

Ebben a cikkben tippeket és javaslatokat kínálunk az ideális konyhai rendszerezéshez. Megmutatjuk, mely eszközöket érdemes beszerezni, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbeket és hol tároljuk őket a legpraktikusabban. Akár profi szakácsként tevékenykedsz a konyhában, akár csak a hétköznapi főzések során szeretnéd hatékonyan és zökkenőmentesen használni az eszközeidet, ez a cikk neked szól! Olvasd tovább, és varázsolj rendet a konyhádba!

Főzőeszközök

Egy konyha szívében a főzőeszközök állnak. Ezek a tárgyak lehetővé teszik, hogy egyedi ételeket készítsünk. Azonban nem minden serpenyő, fazék, lábas és wok szükséges egy konyhába. Fontos az alapokra összpontosítani.

Egy általánosan használt 2-3 literes lábas például kiváló kisebb mennyiségű leves, főzelék vagy tésztafőzéshez. A fazekak, melyek mélyebb kialakításúak és nagyobb űrtartalmúak, gyakran használtak nagyobb mennyiségű ételek, például pörköltök vagy húslevesek elkészítéséhez. Egy kisebb átmérőjű (kb. 24-30 cm) wok ideális egy vagy két személy részére készült ételekhez, míg nagyobb családok vagy vendégek számára egy nagyobb átmérőjű (kb. 35 cm feletti) wok ajánlott.

A serpenyők terén a magas falú serpenyők nagyszerűek pörköltekhez vagy olyan ételekhez, ahol a hozzávalók gyakran „kiugranak” a serpenyőből. Az alacsonyabb falú serpenyők kiválóan alkalmasak a húsok, halak sütésére vagy a palacsinták és tojások készítésére, mivel könnyebb forgatni bennük az ételeket.

Tárolási tippek

A napi használatban lévő eszközöket tárold kéznél, akár polcra helyezve vagy fali akasztókon. A nagyobb eszközöket érdemes szekrényben tárolni, míg a kisebb, esztétikus darabok mutatósak lehetnek a polcokon. A sárgaréz főzőeszközök nem csak funkcionálisak, hanem dekoratív értékkel is bírnak. Amellett, hogy kiváló hővezető képességük miatt egyenletesen és gyorsan melegítenek, gyönyörűen ragyognak, és valóban impozáns látványt nyújtanak, ha a konyhasziget felett vannak felakasztva.

Keverő- és mérőeszközök

A konyhában gyakran szükség van pontos mérésekre és keverésre. A mérőpoharak, mérőkanalak és keverőtálak alapvető eszközök, melyek nélkülözhetetlenek a precíz ételkészítés során. A keverőtálak különböző méretben és anyagban érhetők el. Ha polcon szeretnénk elhelyezni őket, ajánlott kerámia tálakat választani, melyek esztétikusak és mutatósak. A kisebb kerámia tálakat a polcra helyezve, míg a nagyobb, műanyag változatokat a szekrényben elrejtve tárolhatjuk.

A mérőkanalak tekintetében számos változat áll rendelkezésre. A műanyag változatok gyakran olcsóbbak és könnyebben tisztíthatók, de ha szeretnénk, hogy eszközeink ne csak funkcionálisak, hanem dekoratívak is legyenek, érdemes fém változatot választani. A fémből készült mérőkanalak nemcsak strapabíróbbak, hanem elegánsak is, így ha ki szeretnénk őket állítani látható helyen, például a konyhapulton vagy nyitott polcokon, akkor tökéletes választás.

Tárolási tippek

A leggyakrabban használt eszközök legyenek könnyen elérhető helyen, például fiókokban vagy rendszerezőkben. Polc alatti akasztókat is használhatunk eszközeink rendszerezésére. A kerámia keverőtálak kiválóan mutatnak a polcokon, hozzájuk pedig harmonizálnak az elegáns fém mérőkanalak.

Főzést előkészítő eszközök

Mielőtt bármit is főznénk vagy sütnénk, az alapanyagokat kell előkészítenünk. Ebben a fázisban a vágódeszkák, kések, reszelők és fakanalak kritikus szerepet játszanak. A kés az egyik leggyakrabban használt eszköz, ezért fontos, hogy gondosan válasszuk ki azt, ami a legjobban megfelel az igényeinknek és a konyha stílusának. A nagyobb, mutatós kések nem csak praktikusak, de esztétikailag is értékesítik a konyhát. Ezeket látható helyen, például egy mágneses késtartón tárolhatjuk, vagy egy stílusos késblokkban, amely tartalmazza az összes nélkülözhetetlen kést.

TIPP: Az egységes megjelenés érdekében érdemes egy készletben beszerezni a késeket és a tartót, így a késblokk és a kések is harmonizálnak egymással. Nézd meg például a Profiszakács.hu kínálatát, náluk többféle típusú késblokk közül választhatsz.

A vágódeszkák ugyanolyan fontosak, mint a kések. A leggyakrabban használt vágódeszkát kényelmesen a konyhai munkalapon is tárolhatjuk, ha a munkalap mérete ezt megengedi. Ez nemcsak praktikus, de dekoratív is, különösen, ha a vágódeszka anyaga és színe harmonizál a konyha általános dizájnjával. Azokat a vágódeszkákat, amelyeket ritkábban használunk, tárolhatjuk akasztós vagy állványos tartókban, amelyek minimalizálják a helyigényt és rendet tartanak a konyhában.

A fakanalaknak is különleges helyük van a konyhában. Nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikailag is hozzáadnak a térhez. Egy szép fakanáltartóban, amely a főzőlap mellett található, a fakanalak nemcsak kéznél vannak, de díszítő értékkel is bírnak.

Szűrők

A rostálók, sziták, szűrők és szűrőkanalak nélkülözhetetlen eszközök a konyhában, amikor folyadékokat és szilárd anyagokat kell elkülönítenünk. Ezek az eszközök az alap hozzávalók elkészítésénél, sütésnél és főzésnél egyaránt hasznosak. Mind műanyag, mind fém változatban kaphatók, így választhatunk az igényeinknek és a konyhánk stílusának megfelelően.

Tárolási tippek

A leggyakrabban használt szűrőket érdemes könnyen hozzáférhető helyen tárolni, hogy ne kelljen minden egyes használatkor mélyen a szekrényekben keresgélnünk. A designosabb darabok, különösen a fémből készült eszközök, nem csak funkcionálisak, hanem esztétikai értékkel is bírnak. Ezeket kiválóan ki lehet állítani a munkalapon, vagy falra akasztva, így díszítve a konyhát.

A sziták különösen praktikusak, mivel gyakran egymásba helyezhetők, ezáltal helyet takarítva meg. Ha a konyhánk tere engedi, a szitákat és rostálókat felakasztva is tárolhatjuk, így azok mindig kéznél lesznek, és esztétikus látványt is nyújtanak. A műanyag változatok könnyebbek és gyakran olcsóbbak, de a fém változatok tartósabbak és gyakran elegánsabbak, ami különösen fontos, ha látható helyen szeretnénk őket tárolni.

Sütési kellékek

A sütőformák, tepsik, sütőrácsok, keverőgép és robotgép azok az eszközök, melyek minden sütéshez szükségesek.

Tárolási tippek

A sütési kellékek többsége, mint például a tepsik és sütőformák, nem túl esztétikusak és gyakran helyigényesek, így ezeket az eszközöket elsősorban szekrényekben és fiókokban érdemes elrejteni. A konyhai rendezés során használjunk különböző rendszerezőket és tárolódobozokat, hogy könnyen hozzáférjünk a különböző eszközökhöz, és minden mindig a helyén maradjon.

Ezzel ellentétben a robotgépek gyakran nagy teljesítményűek és nagyobb méretűek, így azokat a munkalapon érdemes tartani, hogy gyorsan elérhetőek és használatra készen álljanak. Azonban a robotgépek kiegészítő tartozékait, mint például a különféle kések és reszelők, a legközelebbi szekrényben vagy fiókban tárolhatjuk, így minden gyorsan kéznél lesz, amikor szükségünk van rájuk.