Leveles vajastészta és Omlós tészta + 17 recept

A leveles vajas tésztából rengeteg csodás süteményt készíthetsz! Varázsold el a családod ezekkel a finomságokkal!

Leveles vajastészta

Negyed kiló nagyon kemény friss vajból kerek, ujjnyi vastag lapot formálunk 6 hideg vízbe állítjuk. Negyed kiló lisztből, két deka vajból, egy tojásból, csipetnyi sóból körülbelül másfél deci vízzel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarjuk, és negyed órán át pihentetjük. Kinyújtjuk, mindkét oldalán meglisztezzük, és a hideg vízből kivett, és szárazra törött vajat a közepére állítjuk. A tésztát mind a négy oldalán ráhatjuk, hogy teljesen befedje a vajat, s így még negyed órán át hideg helyen pihentetjük. Újra kinyújtjuk, ugyanúgy összehajtjuk 6 megint negyed óráig pihentetjük hideg helyen. Ezt háromszor megismételjük. Sütés előtt a tetejét megkenhetjük tojássárgájával, de vigyázva, hogy ne csurogjon le az oldalára, mert akkor nem nő fel a tészta és nem lesz leveles. Erős tűznél sütjük.

Omlós tészta

Rétestészta keménységű tésztát gyúrunk harmincöt deka lisztből húsz deka vajjal vagy negyed kiló margarinnal, két tojássárgájával, egy púpozott kávéskanál cukorral, csipetnyi sóval, pár csepp citromlével, kevés reszelt citromhéjjal és megfelelő mennyiségű tejföllel. Jól kidolgozzuk. Kifli, vánkoscsücske, pite vagy patkó alakjában, tojássárgájával megkenve, lassú tűznél sütjük meg.

Almás lepény

Omlós tésztát készítünk fél centiméter vastagra kinyújtjuk, és vajjal kikent tepsibe tesszük. Egy kiló jó, borízű almát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk és ráhintjük az omlóstésztéra. Megcukrozzuk és mérsékelten meleg sütőben félig megsütjük. Tizenöt deka hámozott, őrölt mandulát vagy diót negyed óráig keverünk tizenöt deka cukorral és hat tojássárgájával, azután hozzávegyítünk négy deci tejszínt, ráöntjük a félig megsült almás tésztára, és jó meleg sütőben egészen megsütjük. Cukorral meghintve melegen tálaljuk.

Rácsos tészta

Negyed kiló lisztet eldolgozunk ugyanannyi vajjal. Hozzáteszünk negyed kiló hámozatlan őrölt mandulát (esetleg diót), ugyanannyi cukrot ,egy citrom levét és reszelt héját s végül két tojást. Jól összegyúrjuk kidolgozzuk. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik részt félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük barack- vagy eperlekvárral, a másik részből rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk az ízzel megkent lapot. Bekenjük tojással és megsütjük.

Szerelmes levél

Tésztát gyúrunk negyed kiló lisztből tizenöt deka vajjal, nyolc deka cukorral, hét tojássárgájával és annyi tejföllel vagy tejszínnel, hogy a tészta se túl kemény, se, túl lágy ne legyen. A tésztát egy órára hideg helyre vagy hűtőszekrénybe tesszük. Utána vékonyra nyújtjuk, hosszúkás levélformára vágjuk, tölteléket teszünk rá : vaníliakrémet, amelybe belekevertünk rumba áztatott őrölt diót vagy mandulát és pár tojásfehérjének a habját. A tésztát levélboríték formájára hajtogatjuk, és a tepsire helyezett fehér papíron, lassú tűznél szép sárgára sütjük.

Vánkoscsücske omlós tésztából

Rétestészta keménységű tésztát gyúrunk negyven deka lisztből negyed kiló vajjal, két tojássárgájával, kevés cukorral, csipetnyi sóval, megfelelő mennyiségű tejföllel. Jól kidolgozzuk, késfok vastagságúra nyújtjuk, négyszegletes darabokra vágjuk S minden darabkára egy kiskanálnyi sűrű baracklekvárt teszünk háromszög alakúra összehajtjuk. A tetejüket megkenjük tojással, a tepsibe tesszük, és a sütőben megsütjük.

Leveles vánkoscsücske

Hét deci lisztből, két egész tojásból és egy tojássárgájából két evőkanál tejföllel, tíz deka vajjal és kevés citromlével vagy rummal tésztát gyúrunk. Háromszor egymásután kinyújtjuk, és úgy hajtjuk össze, mint a leveles tésztát szokás. Minden összehajtás előtt megkenjük olvasztott vajjal. Utoljára késfok vékonyságúra nyújtjuk, négyszegletes kis darabokra vágjuk, mindegyiknek a közepére, valamilyen gyümölcsízt teszünk, háromszögletesre összehajtjuk, a szélüket jól összenyomjuk és forró zsírban megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Női szeszély leveles vajastésztából

Leveles vajastésztát készítünk., vékonyra kinyújtjuk és két lapban megsütjük. Az egyik lapra négy-öt centiméter vastagon rákenjük a következőképpen készülő krémet : hat tojásfehérjéből kemény habot verünk, de közben húsz deka porcukrot kb. egy deci vízzel szálasodásig főzünk. A kemény habba vékony sugárban lassanként beleöntjük a cukrot, miközben a habot tovább vetjük. A kihűlt habot rákenjük az alsó lapra, a felső lapot akkora kockákra vágjuk, amekkora darab tésztákat akarunk kivágni, így helyezzük rá a töltelékre, aminek eredményeként vizes késsel jól és pontosan felvághatjuk az alsó lapot is.

Szilvás lepény

Omlós tésztát gyúrunk harminc deka lisztből, tizenöt deka vajból, tíz deka cukorból, öt tojássárgájából és egy kanálnyi rumból. A téma háromnegyed részét vékonyra nyújtjuk, és tepsibe tesszük, a széleit minden oldalon felhajtva. Szilvalekvárt összevegyítünk öt deka vagdalt mandulával, fél citrom leszelt héjával, tíz-tizenöt deka porcukorral, és ujjnyi vastagon rákenjük a tésztára. A megmaradt tésztát vékony henger-alakúra formáljuk és a tepsiben lévő alapot berácsozzuk vele, majd erős tűznél megsütjük.

Őszibarackos lepény

Tésztát gyúrunk harmincöt deka lisztből, húsz deka vajból, tíz deka cukorból, két deka darált mandulából, egy tojássárgájából, kevés törött fahéjjal, csipet sóval egy kanálka rummal és egy-két kanál tejjel. Fél óráig hideg helyen pihentetjük. Kivajazott tepsibe téve a sütőben félig megsütjük. Közben hat tojásból rendes piskótatésztát készítünk. A félig megsült tészta tetejét meghintjük zsemle morzsával, és megrakjuk hámozott és feldarabolt őszibarackkal, ezt meghintjük cukros, fahéjas mandulával, a piskótatésztát a tetejére öntjük, gondosan elsimítjuk és a sütőbe téve, az egészet megsütjük. őszibarack helyett használhatunk más gyümölcsöt is (eper, málna stb.) télen pedig különböző gyümölcsízeket.

Almáslepény

Jól gyúrható tésztát készítünk négy deci lisztből tejföllel, két tojássárgájával, tizennégy deka vajjal, csipetnyi sóval, cukorral. Kettéosztjuk, és kinyújtjuk. Az egyik részt tepsibe tesszük, megkenjük almapürével, amelybe pár kanál baracklekvárt is kevertünk. Ráhelyezzük a másik tésztalapot, megkenjük tojással, meghintjük durvára vágott mandulával kevert cukorral és sütőben megsütjük.

Ribizlis vagy málnás lepény

Húsz deka lisztből, tíz deka vajból, húsz deka porcukorból és tizenöt deka őrölt mandulából vagy dióból és hat tojássárgájából tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és tepsiben megsütjük. Amikor kihűlt a tetejére ribizlilekvárt vagy málnalekvárt kenünk, és ráterítjük a hat tojás tizenkét deka cukorral kéményre vert habját. A tetejére hosszúkásra vágott mandulát vagy diót hintünk, és a sütőben megszárítjuk a habot.

Gyümölcsös pite

Tizennégy deka vajból, huszonöt deka lisztből egy tojássárgájával, két kávéskanál cukorral, egy evőkanál borral vagy citromlével tésztát gyúrunk. Fől órára hűvös helyre tesszük. Azután félujjnyi vastagra nyújtjuk és kikent tepsibe téve, lassú tűznél világossárgára sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Öt tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk öt evőkanál cukrot, fél liter szamócát vagy ribizkét, esetleg málnát, vagy kimagozott cseresznyét, illetve meggyet. Ezt a keveréket rákenjük a tésztára, és egészen kis tűznél a sütőben hagyjuk, amíg a hab megszárad. Ha ananászeperrel kékítjük, akkor előbb kenjük rá a habot a tésztára, és az eperszemeket rakjuk rá egyenként.

Diós pite

Huszonnyolc deka lisztből húsz deka vajjal, két tojássárgájával, kevés rummal és kis sóval tésztát gyúrnak. Ha szükséges kevés tejfölt is adunk hozzá. Ha jól kidolgoztuk két részre osztjuk, kinyújtjuk, és megtöltjük a következő töltelékkel : Nyolc tojássárgáját elkeverünk harminc deka cukorral, harminc deka őrölt dióval, nyolc tojás habjával, egy narancs reszelt héjával, egy deci tejszínnel és kevés rummal. A tészta tetejét megkenjük tojássárgájával, megszurkáljuk villával, és megsütjük.

Túrós lepény tortaformában

Huszonöt deka vajból és huszonöt deka lisztből a rendes módon leveles vajas tésztát készítünk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy nagyobbfajta tortaformát, a tészta lecsüngő részeit kereken vágjuk. A forma belsejét a következő töltelékkel megtöltjük : Tizennyolc deka tehéntúrót átpasszírozunk, és nyolc deka vajjal egészen simára keverjük. Hozzávegyítünk három deka őrölt mandulát vagy mogyorót, egy narancs reszelt héját, tíz deka cukrot, két tojássárgáját és egynek a keményre vert habját. Vigyázzunk, hogy töltelék legyen egy centivel alacsonyabb, mint a tortaforma széle. Elég forró sütőben fél-háromnegyed óráig sütjük, tortás tálon tálaljuk.

Túrós pite

Tíz deka cukrot, tizennyolc deka vajat, harminc deka lisztet, egy-két tojássárgáját, egy fél citrom héját Címe-
gyúrunk. A fele tésztából négyszögletes vastag lapot nyújtunk, félig megsütjük, és a következő tölteléket kenjük rá : negyven deka finom tehéntúrót szitán átpasszírozunk, négy tojássárgáját teszünk bele és egy negyed kiló cukrot, könnyen összekeverjük, és rákenjük a félig. sült tésztára. A maradék tésztát kinyújtjuk, és rátesszük a keverékre, tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. A sütőben szép sárgára sütjük.

Kaprós túrás lepény

Harminc deka lisztből, tizennyolc deka vajból, kevés sóból, két tojássárgájával és tejföllel lágy tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a széleit fölhajtva tepsibe tesszük. Megkenjük jó vastagon a következő töltelékkel : egy és egynegyed liter édes, száraz tehéntúrót átpasszírozunk, összekeverjük hat-nyolc deka vajjal, négy tojássárgájával, ízlés szerinti sóval és apróra vágott kaporral s a tojások kemény habbá vert fehérjéjével. A tetejét megkenjük tejföllel, és forró sütőben megsütjük.

Tiroli csavart tészta

Negyed kiló lisztből omlós vajastésztát csinálunk (elkészítési módját ismertettük a recept elején, a mennyiségeket számítsuk át). Hat tojássárgáját, három tojás habbá vert fehérjét, húsz deka cukrot, húsz deka őrölt diót, reszelt citromhéjat és tíz deka mazsolát jól összekeverünk. A tésztát kinyújtjuk fél centiméter vastagra, és rákenjük a tölteléket, majd a tésztát összetekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Vékonyan szeleteljük fel.

Krémes

Leveles vajastésztát készítünk a következő módon: Fél kiló átszitált lisztből elveszünk egy keveset, és azt összekeverjük fél kiló, előzőleg simára kavart vajjal, amelyből azonban szintén félretettünk egy keveset. A megmaradt sok lisztből, kevés vajból, kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk, és hideg helyen, letakarva a lisztes vajjal együtt pihentetjük. Azután belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, a közepére tesszük a vajat, ráhajtjuk a tésztának mind a négy felét és kinyújtjuk négyzet formára. Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk, kétszeresen egymásra hajtjuk és húsz percig pihentetjük. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük. A műveletből, amit csak lehet, végezzünk cl nyújtófával, kézzel minél kevesebbet érjünk a tésztához, és ne lisztezzük meg nagyon, seperjük le róla a felesleget. A tésztát azután két lapra nyújtjuk, és a tepsi hátán szép világossárgára sütjük. Amikor kihűlt, rákenjük a hideg vaníliakrémet, elsimítjuk 6 a másik lapot is ráhelyezzük, de előbb megfelelő nagyságú kockákra vágjuk. A tetejére vaníliás porcukrot hintünk. A krém a következőképpen készül : Hat tojássárgáját elkeverünk tíz deka vaníliás porcukorral, 6 öt deka liszttel. Feleresztjük négy deci tejjel, és gyenge tűzön addig keverjük, amíg megsűrűsödik, illetve krémszerű lesz. Közben a hat tojásfehérjéből kemény habot verünk négy-öt deka cukorral, és a forró krémbe könnyedén belekeverjük.