Magadban beszélsz? Akkor te egy zseni vagy!

Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek akik magukban beszélnek, igazi zsenik.
Sokszor beszélegetek magammal, mert a hangos gondolkodás segít abban, hogy megvalósítsam azt amire gondolok. Segít, hogy érezzem a dolgokat, de néha kicsit bolondnak érzem magam.

A bolondok beszélnek magukban ugye? Ők folytatnak beszélgetéseket a belső hangjukkal. Egy a napjainkban készült tanulmány, amelyet Daniel Swingley és Gary Lupyan végzett azt bizonyítja, hogy nagyon fontos a kommunikáció saját magaddal, és ha jól meggondoljuk ezt a dolgot, akkor tényleg így van.

A legintelligensebb emberek akik eddig éltek a földön magukban beszéltek, erre példák is vannak. A legnagyobb gondolkodók belső énjükkel folytatott monológjai, versek, történelem… Albert Einsteinnek az volt a szokása, hogy lassabban megismételte a mondatokat.

Milyen előnyei vannak, ha magunkban beszélünk?

Egy kísérlet során Swingley és Lupya egy 20 tagú csoportnak elmondta egy élelmiszer nevét (pl. egy darab kenyér vagy egy körte) majd arra kérték őket, hogy keressék meg az adott terméket egy bevásárlóközpontban. Az első próbálkozás ideje alatt a résztvevők csendben voltak. A második próbálkozásnál hangosan ismételgették az adott dolog nevét miközben keresték az üzletben. Ezek a kiválasztott személyek akik magukban beszéltek a keresés közben sokkal könnyebben megtalálták a keresett dolgot.

Lupyan a következőket mondta: „A hangos beszéd nem mindig van a segítségedre főleg akkor, ha nem tudod, hogy néz ki az a dolog, aminek hangosan mondod a nevét. Annak még nem lehet hatása, ellenkezőleg több időbe kerül a megtalálása. Amikor pedig tudod, hogy a banán sárga és különös formája van , kimondva a szót, hogy banán aktiválod a vizuális tulajdonságokat az agyban és így sikerül hamarabb megtalálnod.”

Ha magaddal beszélsz…
– rendezni tudod a gondolataidat
– könnyebben sikerül elérned a célod
– relaxáltabb vagy
– ellenőrízni tudod a cikázó érzelmeket
– bizonyítod, hogy kompetens vagy
– kevesebbet aggódsz mint mások