Mi a látványos, egyúttal könnyed kertrendezés titka?

kertrendezés
kertrendezés

A paradicsomi körülmények gyakorlatilag kivétel nélkül mindenkit vonzanak, ám az oda vezető út annál kevesebbeket csábít. Mert úgy néz ki, legalábbis kívülről, hogy túlságosan sok munkával, erőfeszítéssel jár a cél elérése, ami mindennek tetejében pusztán ideiglenes állapot, hiszen az édenkert attól fejedelmi, hogy folyamatos gondoskodásban van része. De mi van akkor, ha mi azt állítjuk, hogy mindez megteremthető teljes könnyedséggel?

Mi a rejtély?

Nem valamilyen hatalmas titokzatos dolog a megfejtés, sokkal köznapibb annál, mint ahogy az tűnik. A minőségi kézi szerszámok a siker zálogai. Ennyi! Meg persze a kitartás, az elköteleződés és az elszántság. De ami a külső tényezőket illeti, tulajdonképpen tényleg ez a fő. Ha a megfelelő felszerelés adott, akkor onnantól fogva semmi sem akadályozhatja meg a paradicsomi közeg kialakítását.

De melyek azok a szerszámok, amiket érdemes beszerezni? Nem kell ahhoz kertésznek lenni, hogy a minőségi munka iránti igény ne csak felmerüljön, hanem meg is valósuljon. Ráadásként egy-egy kellék a barkácsolással teli hétköznapokban is jól jöhet, úgyhogy jó ötlet beruházni egy-két elmaradhatatlan eszközre. Nézzük, hogy melyek ezek!

Gereblye, az avar eltakarításának bajnoka, csákány, aminek hatására kő kövön nem marad, lapát, ami egyszerűen mindig jól jön, bozótvágó, amivel a sövénynek teljesen új arculat adható, kapa, ami a gazolásért rajongók elengedhetetlen szerszáma, de természetesen a vágás nagymestereit sem érdemes ignorálni, azaz az ollót és a kést. És akkor még az ásóról, fűrészről, fogóról nem is beszéltünk.

Mi a helyzet a favágással?

Ha hasogatás, akkor könnyű fejsze – ennyi. Nincs is másra szükség! Lényeges, hogy a szerszám súlyeloszlása megfelelő legyen, mert ha például lehúzza a nyele, az nagyban megnehezíti a kezelését. Ezen kívül az ergonomikus, csúszásmentes markolat is nagyban megkönnyítheti a hasogatás pillanatait. A kisméretű fahasábok felaprításához a kezesebb, direkt visszafogottabb paraméterekkel rendelkező típusok az ideálisak, de a nagyobb alternatívákkal akár még a farönkök is fogpiszkálókként végezhetik.