Miért hisztizik mindig a gyerek az anyukájával, miközben másokkal tud viselkedni?

A kisgyermekek számára a szülők nem csak a legközelebbi hozzátartozókat jelentik, hanem egyszerűen mindent. Mostanában egyre gyakrabban hallunk olyan gyermekekről, akik az édesanyjuk jelenlétében rosszul viselkednek, hisztiznek, miközben mindenki mással kedvesek és jól viselkednek. Lássuk, mi ennek az oka, a szülői nevelés, vagy más tényezők?

A legfőbb ok: Bizalom a szülőkben

A gyermekek viselkedését kutatva észrevehetjük, hogy a jól nevelt és a neveletlen gyerekeknél is előfordul ez a probléma. Ennek az az oka, hogy a gyermek ezt a viselkedést csak azokkal szemben engedi meg magának, akikben tökéletesen megbízik. Ezért fordulhat elő, hogy anya, apa, vagy a nagyszülők társaságában sokkal hisztisebb. A viselkedése nagyon kellemetlen, de a jó oldala is megvan, mivel a gyermek tökéletesen megbízik a szüleiben, előttük nem szégyelli kimutatni az érzelmeit.

Egyszerű és olcsó! (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Miért nem ismertem hamarabb ezt a receptet?

Ha a gyermek csak az édesanyjával viselkedik rendesen, az vészjelzés?

Sajnos ez a viselkedésforma elkeserítő dologra utalhat. A legvalószínűbb, hogy a gyermek ritkán látja az édesanyját, vagy egyszerűen nem érzi kellő mértékben a szeretetét, nem kap elég figyelmet az édesanyától. Ezért úgy viselkedik vele, ahogyan a kívülállókkal is szokott, nem mutatja ki az érzelmeit. A gyerek ebben az esetben azokkal viselkedik neveletlenül, vagy hisztizik, akikkel a legtöbb időt tölti, a nagymamával, a bébiszitterrel, a tanítónénivel.

A szülőkhöz való viszonyulás

A gyerekek úgy viselkednek, ahogyan azt a felnőttektől látják. Megfigyelhető, hogy a kicsik a szülők kommunikációját, gesztusait, kézmozdulatait utánozzák. Ez a gyermekek fejlődéséhez tartozik. Ezért ha a gyerek hisztis az édesanyjával, az az otthon látott példára is utalhat. Ha a kicsi azt látja, hogy a szülei veszekednek és nincs otthon békés hangulat, akkor ő is ezt utánozza. Ha a családban jó a hangulat, akkor a gyerek furcsa viselkedését a változások is okozhatják. Milyen változások?

A gyerek egész nap a nagymamával van, hozzá igazodik, az ő kommunikációjához alkalmazkodik, az ő elvárásait és szabályait tartja be. Este anya hazaér, máshogy beszél, mások az elvárásai, mások a szabályai, a gyerek pedig egyszerűen nem tudja mihez tartsa magát. Nem tud rövid idő alatt alkalmazkodni, ezért hisztizni kezd, ami részéről csak egy védekező mechanizmus, mert nem érzi magát biztonságban az adott helyzetben.

Az anyák általában mérgesek a gyerekekre, ha rosszul viselkednek és ilyenkor általában kiabálnak, veszekednek velük. Fontos, hogy ne rontsuk a helyzeten már a hiszti első pillanatában a viselkedésünkkel. Beszéljünk a gyerekkel nyugodtan és nagyon kedvesen, várjunk egy kicsit. Hagyjunk neki időt, a hiszti lehet, hogy csak egy pillanatnyi reakció, nem szabad hagyni, hogy elrontsa a gyermek és az anya közötti kapcsolatot.

Kivel, hogyan viselkedhet

A gyermek meghúzza a határokat, hogy a családon belül kivel, hogyan viselkedhet. A szülőknek kell segíteniük a határok meghúzásában. A gyerek mindenkivel kapcsolatosan más határokat állít fel, főleg ha ebben a szülők nem segítenek neki, a nagymamával, a bébiszitterrel, a tanítónénivel más viselkedési formát enged meg magának. Ha nem tetszik ahogy a gyerek a nagymamával viselkedik, akkor ezen legegyszerűbben a nagyi tud változtatni. Neki kell határokat húznia a gyerekkel szemben. A gyerekek kis korban még könnyen formálhatóak, ilyenkor még nem alakult ki a személyiségük, ezért nekünk kell megtanítanunk őket viselkedni. Ha túllépik a határt, akkor kedvesen, de erélyesen adjuk a tudtukra, hogy ezt nem szabad. Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy biztonságban van és szeretik, a szülei pedig jót akarnak neki.

Ha mégis úgy érzed, hogy kezelhetetlen a gyermeked és nem tudod mit kezdj olyankor, ha hisztizik, erre is adunk egy tippet.