Nyolc ingyenes szolgáltatás az Oroszországi Vasutak vonatain, amiket az utasok 97%-a nem is tud!

Hogy én ezt miért nem korábban olvastam…

A vonatjegy megvásárlásakor gyakran nem is tudjuk, hogy mit is tartalmaz gyakorlatban annak az ára. És az útmutatók sem mondanak el nekünk mindent a jogainkról.

Ezért talán nem is meglepő, hogy az orosz utasok több, mint 90%-a nem is tud ezekről a szolgáltatásokról!

Tehát az Oroszországi Vasutak vonatain az utasnak teljes joga van:

1. Idő előtt utazni;

Minden utasnak joga van a jegyen szereplő vonatnál korábban (akár néhány órával, de akár nappal is) utazni, mint amelyre jegyet vásárolt, ráadásul felár nélkül! Természetesen csak abban az esetben, ha van még hely az adott vonaton.

2. Amennyiben az utas késik, másik jegyet kaphat;

Ha lekésted a vonatodat, ne rohanj azonnal új jegyet venni! Jó, ha tudod, hogy jogod van az adott jeggyel egy másik vonatra felszállni, feltéve, hogy megfizeted a helyjegy árát és a jegy felárát 24 órán belül.

3. Hibát ejteni a vonatjegy adatainak megadásakor;

Ez különösen akkor hasznos, ha online jegyet vásárolunk. Ha a személyazonosságát igazoló dokumentum adatai eltérnek (maximum egy betű a családnévben, illetve egy számjegy a dokumentum számában) a jegyen feltüntetett adatoktól, attól még az utast fel kell engedni a vonatra.

4. Teljesen elfoglalni az alsó csomagtartót;

Kiderült, hogy az alsó poggyásztartót kizárólag annak az utasnak van joga használni (ide rakodni), aki az alsó helyre váltott jegyet. A felső utasnak pedig annak feje felett lévő csomagtárolót kell használnia. Tehát az alul utazónak nem kell megosztania az alsó polcát senkivel!

5. Térítésmentesen felvinni vakvezető-kutyát a vonatra;

A vakvezető kutyák esetén nem számítanak fel szállítási díjat, és ezért jegyet sem állítanak ki ezen állatok számára. Azonban ezen állatokat mindenképpen pórázon és szájkosárral szabad csak felvinni a vonatra!

6. Pár napig megszakítani az utazást anélkül, hogy a vonatjegy érvényét vesztené;

A szabályok kimondják: az utasnak joga van megszakítani az utazását és egyúttal meghosszabbítani a menetjegyének érvényességét, legfeljebb 10 napig.

Ehhez a vonat indulása előtt legfeljebb 3 órával be kell mutatnia a jegyét annak a vasútállomásnak a pénztárjánál, ahol megszakítja az utazását. Ott egy speciális pecsétet nyomnak a vonatjegyre a meghosszabbítás jelölésére. Ez esetben is igaz, hogy a másik vonatra történő utazás feltétele, hogy az utas helyjegyet váltson rá.

7. Ingyenesen használni a vasútállomások WC-jét;

Van egy nagyon hasznos szolgáltatás, amelyet igencsak kevesen tudnak: az utasok a vasútállomásokon ingyenesen használhatják a WC-ket. Ehhez mindössze annyit kell tennie az utasnak, hogy a vonatjegyen szereplő útvonal mentén található állomás mellékhelyiség személyzetének felmutatja az érvényes vonatjegyét. Érdemes megjegyezni, hogy az elektronikus jegyekkel is térítésmentesen vehetjük igénybe ezt a szolgáltatást.

8. Végül az utas a hálókocsik kalauzától rengeteg dolgot kérhet, köztük akár asztali játékokat is.

A szabályok szerint a hálókocsik kalauzától kérhetünk poharat, kanalat, villát, tűt és cérnát, cipő és ruhaápolási szereket, kellékeket, gyógyszert, sőt, még társasjátékot is. Így a vonaton is sakkozhatunk, kártyázhatunk, dominózhatunk ingyenesen, kedvünkre!

Érdemes megjegyezni a fentieket, ha eddig nem tudtál róluk! Osszad meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel, ha azok sokat utaznak ezeken a vonatokon!