Tokot, de milyet?

Darwin feltehetően nem számított arra, hogy az evolúció során a jövőben az ember a felső végtagjához egy okostelefont növeszt, így azzal sem kalkulálhatott, hogy ezt az új “szervet” hogyan fogja megvédeni természetes ellenségeitől (por, víz, hő, napsütés, járdaszegély, farzsebben-ráülés, rálépés, és még számtalan olyan telefonragadozó, melyek mindennapos veszélyt jelentenek a telefonok számára). Éppen emiatt a hiányosság miatt cikkünk most ezekről a védelmi eszközökről fog szólni. Érdemes úgy olvasni, hogy a narrációt Sir David Attenborough legendás szinkronhangján képzeljük el.

A teknős elmélet, avagy páncélba vele

Ahhoz, hogy féltve dédelgetett mobilkommunikációs eszközünkben véletlenül kárt tegyünk, nem szükséges a Galapagos-szigetekre látogatnunk, elég hozzá egy óvatlan mozdulat – akár a hasonlóan egzotikus konyhánkban – és máris egyházi ablakmozaikként, szomorúan bámul vissza ránk eszközünk háttérképe. Ilyenkor már késő a házi sufnituning fluxuskondenzátor megalkotásán agyalni, sajnos kicsi az esélye, hogy az időben visszautazva párducreflexeinkkel elkapjuk a leejtett telefont, mielőtt az a bolygónkba csapódik. A jelenséget azonban némi előrelátással kiküszöbölhetjük. Ezt úgy hívjuk: ütésálló tok. Ezek készülhetnek egyféle vagy akár többféle anyagból is (kemény külső héj és puha ütésálló mag), jellemzőjük az „elpusztíthatatlanság”, szilárdság, nagy terhelhetőség, kopásállóság. Masszív tankká teszik a telefont, anélkül, hogy ez feltétlen látszana rajta. Még mindig gazdaságosabb egy repedt járólapra egy kis szőnyeget venni, mint egy vadiúj telefonba beruházni.

Természetes vagy szilikon?

Főleg férfiak tanakodnak ezen sokat – kezdjük a természetessel, azaz a bőr tokokkal. Ha teknős lennék, biztos vagyok benne, hogy lennének időszakok, amikor a robusztus nehézpáncélzattól megválnék, valami kényelmesebb viselet miatt. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy könnyebb, mégis megbízható védelemmel szeretnénk felruházni telefonunkat, jó alternatívát nyújtanak a különféle, prémium minőségű bőr tokok. Ezek a könnyebb vértek léteznek kinyitható kivitelben is, amelyek közül némelyik extrákkal van ellátva (például bankkártyák, plasztik személyi okmányaink tárolására alkalmas rekeszek). Fogásuk kényelmes, amennyiben emelt peremmel vannak ellátva, a képernyőt is védik az esetleges katasztrófáktól. Mindezek mellett eleganciát, komolyságot sugároznak. A szilikon tokok tökéletesen illeszkedve, szinte egybeolvadnak a telefonnal, és egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük, védik a telefont a karcolásoktól, sérülésektől. Vékonyak, könnyűek, ugyanakkor strapabíróak. Ezeknél is jellemző, hogy a kijelzőt perem védi. Ha az egyszerű és letisztult (teljesen átlátszó) tok a zsánerünk, jó választás lehet a szilikon tok is.

Vízálló tok – mielőtt jobban belemerülnénk

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés (persze lehet, hogy csak bennem), hogy Aquaman hogyan használ mobilt a vízben. Vélhetően vízálló tokot használ. Ha szeretnénk akkor is elérhetőek lenni, miközben szédületes lábtempónkkal a marlinok sebességével hasítjuk a vizet, vagy egyszerűen csak fotókat szeretnénk készíteni a víz alatt, akkor ezt nekünk találták ki. Ezeknek a tokoknak a többsége lebeg a vízen, így kiküszöbölhetjük, hogy egy sajnálatos baleset során alámerüljön a telefonunk. A kezelőfelületek éppúgy használhatóak a telefonon, mint tok nélkül, így fotózhatjuk a bohóchalakat a korallerdőben. Fontos azonban, hogy mielőtt könnyűbúvárkodni kezdünk, mindenképp győződjünk meg arról, hogy az adott tok vízállósága milyen mélységig garantált.

Száguldás szárazföldön

Ha aktívan (vagy akár kevésbé aktívan) sportolunk, jó szolgálatot tehet egy karpántos tok. Ezek állíthatóak, ha erre szükség lenne. Ezekből is vannak olyan modellek, amelyek praktikus extrákkal vannak felszerelve (például kulcstartó). Amennyiben aktív perceinket a fülünkben dübörgő kedvenc, motiváló zenéinkre szeretnénk űzni, ezt követően pedig elemezni kívánjunk bámulatra méltó statisztikáinkat, akkor pont erre a toktípusra van szükségünk.

A tokok zöme felhasználóbarát kialakítású, ízlésünkre, igényeinkre van bízva, hogy milyen megoldást választunk. Ha gyakran nézünk videókat, filmeket, sorozatokat a telefonon, célszerű olyan mellett dönteni, amin kitámasztó van. Döntésünk során vegyük figyelembe, hogy milyen extrákat várunk el a toktól, és a választott típus ezeknek megfelel-e (vezeték nélküli töltés lehetősége, kezelőszervek szabadon hagyása, övcsipesz stb.). Olyan tokok esetében, amelyeknél a képernyőt perem védi, célszerű a különféle karcálló, strapabíró fóliák használata.

A lehetőségek tehát adottak, a választás a miénk, de ne feledjük, hogy akár felkerülhet a karácsonyi listára is egy elegáns, minőségi telefontok.