Van egy kicsi kerted? Így termelhetsz petrezselymet, kaprot és lestyánt!

A zöldség és a zöld fűszerlevelek nélkülözhetetlenek egy háziasszony konyhájában, ezek közül is a legfontosabbak a zöldpetrezselyem, a lestyán és a kapor. Ma szeretnénk néhány ötletet adni nektek ezeknek az ültetéséhez.

Lestyán ültetése

A lestyán egy mediterrán származású fűszernövény, ültethetjük magról, palántáról vagy mivel bokrosan nő a bokrok szétválasztásával. Az ültetést elvégezhetjük ősszel és tavasszal március 20 körül a termőföldeken és április 1 – 20 között dombos területen. A lestyán az árnyékos helyet szereti, télen is ellenáll a hidegnek és nyáron a szárazságnak.

A lestyán földjét ősszel készítsük elő, kapáljuk fel, majd műtrágyázzuk. Ha magról ültetjük, akkor amikor a palánták kibújnak ritkítanunk kell őket. A lestyán minimális gondozást igényel, ritkítani kell, a gazt el kell távolítani mellőle és, ha nagyon nagy a szárazság akkor öntözni kell.

A petrezselyem ültetése

A petrezselyem évelő növény és mediterrán származású fűszer, első évben az ültetés után gyökeret ereszt és levele is van, a második évben virágja és magja van.

A petrezselyemnek felhasználhatjuk a gyökerét és a leveleit is. Nem kényes növény, bírja a hideget, a meleget és szüksége van sok fényre, nem szereti az árnyékos helyet. A petrezselymet is ritkítani kell 5-6 cm távolság legyen közöttük. Sok vízre van szüksége, főleg amikor a magok kihajtanak és amikor gyökeret ereszt. Március – áprilisban ültessük.

A kapor ültetése

A kapor Európa déli részéről származik. A termőföldeken vetik késő ősszel (novemberben), télen amikor a föld nem fagyos, kora tavasszal és nyáron is július 15-ig. Azon a földön ahová kapor lett ültetve és a magokat széthordta a szél, a következő évben is lesz termés ültetés nélkül.

A kaprot úgy ültessük, hogy legyen 20 cm távolság a sorok között és 1,5-3 cm mélyen legyen a földben.
A szükséges munkálatok a jó termés érdekében a talajtakarítás, a gaz eltávolítása, öntözés és a kártevők elleni harc, ha szükséges.