6 dolog, amit ellenőrizzünk, ha új lakásba költözünk

Az új otthonunknak szánt lakás megkeresése nem kis feladat, ám annál boldogabb időszak, hiszen ilyenkor már tervezgethetünk, elképzelhetjük a mindennapjainkat a kiszemelt környéken. Emellett a lakásvásárlás hatalmas felelősség is, ezért nem érdemes rohanni, sok szempontot figyelembe kell venni, mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Most megmutatjuk, hogy mit ajánlatos ellenőrizni, mielőtt megvennénk egy ingatlant!

Gondolkozzunk előre!

Már a vásárlás előtt egy sor dolgot meg kell vizsgálnunk, hogy ne később érjenek meglepetések: már a keresés megkezdése előtt legyen elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk. Erről írhatunk egy listát is, így sokkal könnyebb lesz a kínálatból szelektálni, és valóban csak azokat az ingatlanokat nézzük majd meg élőben, amik számunkra megfelelőnek tűnnek.

Tipp: A jelenleg kialakult rezsihelyzet miatt már nem elhanyagolható a ház energiahatékonysága, ezért vegyük sorra ezt is, például, hogy szeretnénk-e napelemet, van-e korszerű hőszigetelő rendszer, újak-e a nyílászárók.

6 dolog, amit ellenőriznünk kell egy új lakáson

Elsőre lehengerlőnek tűnhet a sok feladat, de ne feledjük: sok fejfájástól kímélhetjük magunkat, ha előrelátóak vagyunk. Ráadásul bármikor felbérelhetünk szakembereket is, akik elvégzik helyettünk az állapotfelmérést.

A kémény állapota

Erről bizony sokan megfeledkeznek, pedig igen költséges, ha javítani kell rajta, sőt, nagy veszélyeket is rejt, ha egy-egy probléma nem derül ki időben, ezért érdemes szakemberrel megnézetni.

A ház szigetelése

A fűtéshő és a nyári melegekben a hűvös megtartása is igen fontos tényező, főleg a mostani energiaválság idején, amikor kiszámíthatatlan, hogy meddig emelkednek még az árak. Így mindenképp vizsgáljuk meg, hogy az ingatlan milyen hőszigetelő rendszerrel rendelkezik!

A nyílászárók

Szintén sok energiát – ezzel pedig pénzt takaríthatunk meg –, ha az ajtók és ablakok korszerűek, jól szigetelnek, nem mellesleg ezzel biztosan esztétikusabbnak is fogjuk találni a ház összképét. A nyílászáróknál különösen fontos, hogy felszereltek-e árnyékolórendszerrel, redőnnyel, illetve van-e beépített szúnyogháló bennük – ezek is emelnek a komfortérzetünkön.

A falak szerkezete, stabilitása

Akár felújítandó, akár felújított ingatlanról van szó, a falaknak, a szerkezetnek masszívnak kell lennie. Ha bármilyen problémát – repedést, süllyedést – látunk, akkor hívjunk ki egy hozzáértő statikust – a szakmai véleménye megalapozhatja döntésünket!

Vizesedés, penészedés

Bizony árulkodó jele a rossz szellőzésnek, esetleg beázásnak, ha penészt vagy vizes foltokat fedezünk fel a lakásban, ilyenkor kérdezzük ki a tulajt, hogy milyen okból vannak ott a foltok. Ez természetesen jelezhet egy fillérekből megoldható problémát, de komolyan gondot is, ezért járjunk utána, ha ilyet látunk.

Tipp: Sokszor a bútorok kipakolása után fedezhetők fel csak a vizesedésre utaló jelek, ezért nézzük meg bátran az eldugott, eltakart falfelületeket is!

A vezetékek állapota

A villanyrendszer újrahuzalozása bizony sok munkával jár: falat kell vésni, majd javítani, ráadásul ez igen költséges munka és kizárólag szakemberre bízható, akiknél most a várólista igen hosszúra nyúlik. Ezek miatt is lényeges szempont, hogy a felújítás korábban megtörtént-e, el fogja-e bírni a rendszer a gépeinket, a megszokott áramfogyasztásunkat.

Amiről még nem ajánlatos megfeledkezni…

Az összes igényünknek megfelelő ingatlan sokszor csak álom, ezért ha szükséges lesz némi formálásra, például falakat is szeretnénk bontani, akkor előbb kérdezzünk rá, hogy ez lehetséges-e, ugyanez vonatkozik a bővíthetőségre is. Emellett igyekezzünk megismerni a leendő szomszédokat, akár csak néhány szó erejéig, illetve nézzünk körbe a környéken, hogy milyen az infrastruktúra, elérhetők-e a számunkra nélkülözhetetlen szolgáltatások.

A lakásvásárlás nagy feladat, a döntés előtt rengeteg szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni, hogy évek múlva is elégedettek lehessünk, amikor már rég birtokba vettük. Szánjuk rá az időt, nézzük meg alaposan, hiszen nem mindegy, például hogy milyen hőszigetelő rendszere van, stabilak-e a falak, újak-e a vezetékek. Fenti tippjeink segítenek abban, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések, és gondtalanul költözhessünk be a család új otthonába!