A hölgy egy olyan gépen dolgozik, amely megtisztíthatná a tengert a műanyaghulladéktól!

A tengerekben és az óceánokban kb. 150 millió tonna műanyag hulladék található. Marcella Hansch, német építész egy olyan technológiát dolgozott ki amely megtisztíthatja a vizeket a műanyagoktól.

Marcella már nem emlékszik arra, hogy mikor látta a tengert először, de arra emlékszik, hogy minden nyári szünetet a holland tengerparton töltött. Akkor még olyan tiszta volt a tenger vize mint a könnycsepp és rengeteg hal úszkált benne. Ilyet ma már sajnos nem látni. A kutatók szerint a tengerek és óceánok vizébe minden évben kb. 4,8- 12,7 millió tonna műanyag hulladék kerül. Marcella Hansch ezeket a hulladékokat szeretné eltüntetni.
Az inspirációt akkor kapta amikor Capo Verdén búvárkodott és találkozott a szomorú igazsággal.

„Én a rengeteg műanyag dolog között úsztam, akkor arra gondoltam, hogy valamit tennem kell ez ellen.” -mondotta Marcella.

Az ő válasza be lett mutatva a mesterképzésén, a projekt pedig a „Pacific Garbage Screening” nevet kapta. Szokás szerint az építészek dolgozata egy épület tervezéséről szólt, de Marcella azt határozta el, hogy most koncentráljanak az óceánokban található szennyeződések megsemmisítésére.

Egy ehhez hasonló próbálkozása már volt a holland Boyan Slatnak a „2 The ocean cleanup” nevezetű projektjével. Ez a projekt a nagyobb darab műanyagok összegyűjtését takarja, így nem sikerült vele a kisebb műanyaghulladékokat eltakarítani az óceán mélyéről.

Marcella projektje univerzálisabbnak tűnik. Marcella rengeteget olvasott az óceánokról, foglalkozott műanyag dolgok reakcióival, hogy reagálnak a sós vízre, egyszóval nem az építészettel foglalkozott, hanem meg akart érteni mindent ami az óceánok és tengerek vizének a megtisztításáról szól.

Hogyan működik a platform?

Marcella számára nagyon fontos, hogy az elkészített készülék ne legyen rossz hatással a tengeri életre. A projekt szerint a platform 400 méter hosszú, 35 méter mélységig ér le a víz alatt és 15 méterrel a vízszint fölé.

A műanyagdarabok a víz által lesznek irányítva 30 méter mélységben és ez a platform lehetővé teszi a víz megtisztítását. A műanyaghulladékokat nem lehet újrahasznosítani a sós víz kémiai reakciója miatt.

Műanyag flakon: 450 év a felbomláshoz szükséges idő

Németországban egy lakosnak 216 kg szemete van évente, amelyből 37 kilót a műanyag hulladék alkot. Egy részét ezeknek újra lehet hasznosítani. Más a helyzet a vegyes műanyag hulladékokkal. Németország 1/4 részét exportálja a műanyag hulladéknak.
Sok esetben ezek nincsenek helyesen kezelve, hanem csak egyszerűen bele vannak dobva a tengerbe. Itt felbomlanak, de ez hosszú idő 450 év. Ha ebben a ritmusban haladunk akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban mint a hal – mondta Marcella.

Ez a projekt az élete legfontosabb munkájává vált, Dresdenben és Aachenben is bemutatta már. A legnagyobb problémát a projekt finanszírozása jelenti. Marcellának szüksége van kollégákra és anyagi támogatásra. Marcella 5 évet dolgozott ezen a projekten, ma 35-en segítik a munkáját, de „nekünk szükségünk van egy olyan emberre aki hozzásegít bennünket olyan embereket találni, akik finanszírozzák anyagilag ezt a projektet” – mondja Marcella.

Marcelláéknak sikerült összegyűjteniük 200.000 eurót crowdfunding által, de ez összeg csak a projekt első 6 hónapjának a finanszírozására elegendő.

„Mielőtt elkészítjük a gépet, bizonyítanunk kell, hogy a platform működik.” Ezért van szükség technikai, gazdasági igazolásra és műszaki modellezésre amelyek nagyon költséges dolgok. A platform teljes költsége még nem lett kiszámolva.

„Szuper, hogy 5 év múlva megépíthetjük az első prototípust, a platform eredetileg egy folyóvizén lesz használva. Hány darab ilyen platformra lesz szükség az összes óceán kitisztítására? Még nem lehet tudni.”

Marcella partnereket szeretne találni ahhoz, hogy együtt tudjanak előre haladni, ötlet van rengeteg és olyan emberek is vannak akiket érdekel. Mind az ami hiányzik csak az anyagiak, ha meg lesz a megfelelő összeg akkor Marcella talán meg tudja menteni az óceánokat.

Marecella egy videóban is beszélt erről:

A tervekről a honlapon lehet bővebben tájékozódni.