Eddig mindig kézzel végeztem a gyomtalanítást, de megláttam, hogyan csinálja a szomszéd! Ezzel a szerrel sokkal könnyebb és hosszantartó hatású a gyomtalanítás!

Reggelente az ápolt gyepen lépkedni természetfeletti örömforrás. De ahhoz, hogy a fű kellően szép és egészséges legyen, keményen kell dolgozni, és ami a legfőbb: meg kell szabadítani a legfőbb ellenségétől, a gyomoktól! Persze végignézhetjük minden nap a gyepet és kitépkedhetjük a gazokat, de azok minduntalan újra és újra kinőnek majd.

De ne keseredj el, nem kell majd az egész nyári szünetet a gyomok kiirtást célzó harccal töltened. A Bidista.com szerkesztőségünk elmesél most pár olyan egyszerű trükköt, amik segítségével természetes szerek alkalmazásával irthatod ki a gazt a fű közül – örökre!

A gyomirtás szerei

1. Szódabikarbóna

Ha irritálnak azok a gyomok, amelyek az utcai térkő repedéseiben és más hasonló helyek közötti résekben élnek, a szódabikarbóna ideális megoldás. Csak szórjad meg ezeket a helyeket és a gyűlölt növények nem fognak ott többet nőni.

2. Só

Csodálatos gyomirtót készíthetsz úgy, hogy 1 pohár sót feloldasz 2 pohár forró vízben. Öntözz ebből a kultúrnövények köré és meglátod, hogy a gyomnövények nem fognak ott többet nőni. Szintén egyszerű megoldás sót szórni a nem kívánt növényekre, nem sokáig fognak zavarni téged. A só nemcsak a gyomnövényeket ölti meg, hanem belemosódik az esővel, öntözéssel a talaj felső rétegeibe, így ezeken a helyeken egy jó darabig nem fog növekedni semmiféle gaz.

3. Ecet

Öntsük a szükséges mennyiségű ecetet a permetezőbe és permetezzük le vele a gyomokat, nagy figyelmet fordítva azok gyökereire. Ezt azonban nagyon óvatosan végezzük, mert ha a kultúrnövényeket éri, az ecet ugyanolyan pusztító hatással lesz rájuk, mint a gyomokra.

4. Vodka

Keverjünk össze 30 ml vodkát, néhány csepp folyékony szappant és 2 pohár vizet. Töltsük be a permetezőbe és permetezzük azokra a gyomnövényekre, amiket a nap közvetlenül ér. Így kiszáradnak és sokáig nem fognak kinőni. Az árnyékban növekvő gyomnövényeknél ez a megoldás nem működik.

5. Talajtakaró fólia

Amikor a tömeges gyomirtásról van szó, akkor a legjobb, ha a régóta ismert népi módszerhez fordulunk. Ez a mulcs, azaz a talajtakarás, mely történhet szerves vagy szervetlen anyagokkal is. A gyomok nem csírázhatnak, növekedhetnek, mert nem kapnak napfényt.

6. Szappanból készült gyomirtó

Ha figyelembe vesszük a só és az ecet egyenkénti gyomirtó hatását, akkor könnyen elképzelhetjük azok együttes hatását a gazokra. Ahhoz, hogy ezt a felettébb hatékony gyomirtót elkészíthesd, az alábbi módon kell eljárni: egyenlő mennyiségű sót és ecetet és reszelőn lereszelt hagyományos szappant keverj össze, majd ezzel a szerrel öntözzed a gyomnövényeket.

7. Szemes abrak

Ez a takarmány megakadályozza a növények fejlődését, pontosabban azok magból való kikelését. A glutén egy bizonyos típusának egyik összetevője valamilyen blokkoló szert tartalmaz, ami a csírázásgátló hatású. Ezért a legalkalmasabb a nyár közepén használni ezt a szert, amikor a termesztett növények már felnőttek, és számukra ez a módszer nem veszélyes.

Ezek a szerek nagyon kevés anyagi ráfordítást igényelnek, ellenben könnyen használhatóak. Ha ismered a gyomok elleni küzdelem egyéb hatékony módszereit, írjad meg nekünk a kommentrovatban. Ne felejtsd el megosztani a közösségi oldalakon ezen hasznos információkat ismerőseiddel, barátaiddal sem!