Egész Észtország területén ingyenes a tömegközlekedés, erről hoztak törvényt a képviselők!

Ingyenessé válik a tömegközlekedési eszközök használata Észtország területén. Erről hoztak döntést a balti állam legutóbbi parlamenti ülésszakában.

A folyamat nem ma kezdődött, hiszen már 2013-ban az ország fővárosában, Tallinnban, térítésmentesen vehették igénybe az emberek a tömegközlekedési szolgáltatásokat. Korábban, ezt megelőzően tartottak egy népszavazást, amelyen a helyi lakosok az ingyenessé tétel mellett foglaltak állást. A szabad utazás igénybevételéhez szükség volt arra, hogy az utazni szándékozókat egy speciális elektronikus nyilvántartásba vegyék, mint a belföldi illetőségű személyt, valamint egy egyszeri hozzájárulásra Tallinn város költségvetéséhez két euró értékben. Ezek a szabályok azonban nem vonatkoznak a turistákra és a látogatókra, többek között más észtországi városokból a fővárosba látogatókra sem.

Meg kell jegyezni, hogy a város lakói körében ez a változtatás, nem meglepő módon, nagyon kedvező fogadtatásban részesült. Olyannyira, hogy a kormány arra gondolt, hogy ezt a gyakorlatot Észtország egészére átültetik. És most ez a törvény is elfogadásra került: augusztus 1-jétől kezdődően az ország bármely régiójában, bármilyen tömegközlekedési eszközzel térítés nélkül utazhatnak az Észt Köztársaság polgárai. A törvény gyakorlatba ültetése a helyi hatóságok feladata. Egyébként ez már végbe is ment a kis balti ország a tizenöt államigazgatási-területi egysége közül tizenegyben.

De miért történhetett meg ez? A válasz nagyon egyszerű. Először is, Észtországban minden tömegközlekedési eszköz elektromos, így a kormány arra szeretné ösztönzi a polgárokat, hogy otthon hagyják belső égésű motorral hajtott járműveiket, vagyis ezzel is védjék a környezetüket. Másodszor, azzal, hogy a tömegközlekedési eszközök minden egyes észt állampolgár számára ingyenesen használhatóak, ösztönzik az adott városok, és ezáltal az ország egészének gazdaságát, hiszen tudvalévő, hogy az infrastruktúra és a gazdaság között szoros kapcsolat áll fenn. Többek között, Tallinn példáját kiemelve, ezen megoldás bevezetése óta az emberek fővárosba való beáramlását megnövelték, ami nagyon hasznosnak bizonyult a város gazdasági fejlődése szempontjából.

Azt azért mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez a nagyszabású közlekedési reform eddig nem minden téren hozta meg a gyümölcsét, azaz nem minden történt úgy, ahogy várták. Pontosabban fogalmazva, az emberek nem feltétlenül hagyják otthon az ingyenes tömegközlekedés ellenére sem a belső égésű motorral hajtott személyautóikat. Tény azonban, hogy vannak sikerek. És te? Szeretnéd, ha a városodban minden tömegközlekedés ingyenessé válna?