Egy teáskanál cukrot szórt a növények földjére mielőtt megöntözte, azóta rengeteg virágot hoznak!

A virágok a legszebb növények ezért is kezdték el az emberek nevelni, nem csak a kertekben, hanem szobanövényként is. Amikor egy pillantást vetünk a virágainkra, jóérzéssel tölt el bennünket még akkor is, ha odakint épp hideg van és hull a hó.

A szobanövények díszítik a lakásunkat, tisztítják a levegőt és kellemes illatuk van, de elég nehéz természetes trágya nélkül nevelni és gondozni őket.

Egyszerű és olcsó! (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Miért nem ismertem hamarabb ezt a receptet?

Mikor van szükségük a növényeknek tápanyagokra

A szobanövények táplálása talán a legfontosabb teendő még akkor is, ha a növény egy nagyobb cserépben van. Néha a növény jelzi, hogy szüksége van erre a műveletre, mert lassabban növekszik, gyengébb a szára, a levelei megfakulnak és késik a virágzás.

Természetes trágyák

1. Kávézacc és tea

Amikor kávét főzünk ne dobjuk ki a zaccot, hanem keverjük bele a szobanövényünk földjébe, így lazább lesz a szerkezete. Ha paradicsomot termesztünk akkor a kávézacc a legideálisabb a föld trágyázására.
A megmaradt tea is jót tesz a növényeknek, öntözzük meg vele nyugodtan.

2. Cukor

Mielőtt meglocsoljuk a növényt szórjunk egy kiskanál cukrot a virágföldre, vagy keverjünk el két kiskanál cukrot egy pohár vízben és ezt öntsük a virágföldre. Ezt a megoldást egy héten egyszer alkalmazzuk mert, ha sűrűbben öntözzük a földet cukros vízzel, ez elősegíti a baktériumok terjedését is.

3. Hagymahéj

Bizonyított tény, hogy a hagyma nagyon jó hatással van a virágokra és a virágföldre. A hagyma héjából készített tinktúra számtalan hasznos összetevőből áll. Elpusztítja a levéltetveket. Főzzünk meg 1 liter szárított hagymahéjat 2 liter vízben, majd tegyük egy légmentesen záródó üvegbe 2 napig a kapott főzetet. Majd szűrjük le és már meg is öntözhetjük a virágok földjét vele.

4. Élesztő

Az élesztő rengeteg vitamint tartalmaz, a B vitamin csoportjából ezenkívül olyan mikroelemek és tápanyagok is megtalálhatók benne amelyek serkentik a növények növekedését.
Keverjünk el egy kis csomag élesztőt 5 liter meleg vízben, majd öntözzük meg a növényeket ezzel az oldattal.

5. Tojáshéj

A legtöbb esetben kidobjuk a tojáshéjat, pedig nagymértékben tartalmaz kalciumot, amely semlegesíti a savas környezetet. Ha ásványi eredetű műtrágyát használunk a növényeinkre, ezek növelik a savképződést, akkor mindenképpen javallott a tojáshéjjal történő táplálás. A tojáshéjat mossuk meg, szárítsuk meg, majd daráljuk le és így tegyük a növényeink földjére. Vigyázzunk az adagolással, mert a tojáshéj nehezen bomlik le, ezért minden alkalomkor csak keveset használjunk belőle.

6. Banánhéj

A banánhéj káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért ideális a növények számára. Ha banánhéjat teszünk a növények földjére, akkor felgyorsíthatjuk a növekedésüket és a virágzást is. A trágyázáshoz használhatunk szárított banánhéjat, sült banánhéjat, aprított banánhéjat. A rózsák földjére a legalkalmasabb.

7. Hamu

A növényi alapanyagú hamu káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és ként tartalmaz, ezért a leghatásosabb és a legideálisabb a növények számára. Keverjünk el egy vödör vízben 100 – 150 g fahamut, majd hagyjuk állni pár napig. Mielőtt meglocsoljuk a növényeket ezzel az oldattal, keverjük össze ismét mert a hamu lerakódhat a vödör aljára.

8. Főzet narancshéjból

Töltsünk  meg egy 1 literes befőttesüveget kb. 1/3-ig narancshéjjal, öntsünk rá annyi forró vizet, hogy megteljen az üveg. 24 óra eltelte után szűrjük le és öntözzük meg a növényeinket vele.

9. Akváriumi víze

Ez a víz nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely felgyorsítja a növények növekedését és semleges a pH értéke.