Egy teáskanál cukrot szórt a növények földjére mielőtt megöntözte, azóta rengeteg virágot hoznak!

A virágok a legszebb növények ezért is kezdték el az emberek nevelni, nem csak a kertekben, hanem szobanövényként is. Amikor egy pillantást vetünk a virágainkra, jóérzéssel tölt el bennünket még akkor is, ha odakint épp hideg van és hull a hó.

A szobanövények díszítik a lakásunkat, tisztítják a levegőt és kellemes illatuk van, de elég nehéz természetes trágya nélkül nevelni és gondozni őket.

Mikor van szükségük a növényeknek tápanyagokra

A szobanövények táplálása talán a legfontosabb teendő még akkor is, ha a növény egy nagyobb cserépben van. Néha a növény jelzi, hogy szüksége van erre a műveletre, mert lassabban növekszik, gyengébb a szára, a levelei megfakulnak és késik a virágzás.

Természetes trágyák

1. Kávézacc és tea

Amikor kávét főzünk ne dobjuk ki a zaccot, hanem keverjük bele a szobanövényünk földjébe, így lazább lesz a szerkezete. Ha paradicsomot termesztünk akkor a kávézacc a legideálisabb a föld trágyázására.
A megmaradt tea is jót tesz a növényeknek, öntözzük meg vele nyugodtan.

2. Cukor

Mielőtt meglocsoljuk a növényt szórjunk egy kiskanál cukrot a virágföldre, vagy keverjünk el két kiskanál cukrot egy pohár vízben és ezt öntsük a virágföldre. Ezt a megoldást egy héten egyszer alkalmazzuk mert, ha sűrűbben öntözzük a földet cukros vízzel, ez elősegíti a baktériumok terjedését is.

3. Hagymahéj

Bizonyított tény, hogy a hagyma nagyon jó hatással van a virágokra és a virágföldre. A hagyma héjából készített tinktúra számtalan hasznos összetevőből áll. Elpusztítja a levéltetveket. Főzzünk meg 1 liter szárított hagymahéjat 2 liter vízben, majd tegyük egy légmentesen záródó üvegbe 2 napig a kapott főzetet. Majd szűrjük le és már meg is öntözhetjük a virágok földjét vele.

4. Élesztő

Az élesztő rengeteg vitamint tartalmaz, a B vitamin csoportjából ezenkívül olyan mikroelemek és tápanyagok is megtalálhatók benne amelyek serkentik a növények növekedését.
Keverjünk el egy kis csomag élesztőt 5 liter meleg vízben, majd öntözzük meg a növényeket ezzel az oldattal.

5. Tojáshéj

A legtöbb esetben kidobjuk a tojáshéjat, pedig nagymértékben tartalmaz kalciumot, amely semlegesíti a savas környezetet. Ha ásványi eredetű műtrágyát használunk a növényeinkre, ezek növelik a savképződést, akkor mindenképpen javallott a tojáshéjjal történő táplálás. A tojáshéjat mossuk meg, szárítsuk meg, majd daráljuk le és így tegyük a növényeink földjére. Vigyázzunk az adagolással, mert a tojáshéj nehezen bomlik le, ezért minden alkalomkor csak keveset használjunk belőle.

6. Banánhéj

A banánhéj káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért ideális a növények számára. Ha banánhéjat teszünk a növények földjére, akkor felgyorsíthatjuk a növekedésüket és a virágzást is. A trágyázáshoz használhatunk szárított banánhéjat, sült banánhéjat, aprított banánhéjat. A rózsák földjére a legalkalmasabb.

7. Hamu

A növényi alapanyagú hamu káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és ként tartalmaz, ezért a leghatásosabb és a legideálisabb a növények számára. Keverjünk el egy vödör vízben 100 – 150 g fahamut, majd hagyjuk állni pár napig. Mielőtt meglocsoljuk a növényeket ezzel az oldattal, keverjük össze ismét mert a hamu lerakódhat a vödör aljára.

8. Főzet narancshéjból

Töltsünk  meg egy 1 literes befőttesüveget kb. 1/3-ig narancshéjjal, öntsünk rá annyi forró vizet, hogy megteljen az üveg. 24 óra eltelte után szűrjük le és öntözzük meg a növényeinket vele.

9. Akváriumi víze

Ez a víz nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely felgyorsítja a növények növekedését és semleges a pH értéke.