Ez az igazi „hárompoharas” almás sütemény receptje! Egyszerű elkészíteni, mennyei az íze, mindez tej és tojás nélkül!

Csak elvétve találkozni olyan emberrel, aki közömbösen viseltetik a házi édességek iránt. Mindenki emlékszik gyermekkorából azokra a pillanatokra, amikor gyermekként minden egyes alkalommal alig vártuk, hogy a felnőtt (legyen az az apa, anya, vagy nagymama) végre végezzen a varázslattal a konyhában és az asztalra tegye a finomságot!

Most egy olyan almás sütemény receptjét osztjuk meg kedves olvasóinkkal, ami amellett, hogy lédús, csak mérsékleten édes.

Az egyszerű, de finom almás sütemény receptje

Ez az almás sütemény a népnyelvben a „hárompoharas” elnevezést kapta. Ez utal a nem mindennapi elkészítési módjára, viszont éppen ezért nagyon egyszerű elkészíteni, így hamar sokak kedvencévé vált.

Hozzávalók:

  • 1 pohár extra finomságú búzaliszt
  • 1 pohár búzadara
  • 1 pohár cukor
  • fél pohár mazsola
  • 180 gramm vaj
  • 1,5 kg édes-savanykásabb alma (kb. 5–6 darab)
  • 2 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 evőkanál sütőpor a tésztához
  • 1/3 teáskanálnyi só
  • 3 evőkanálnyi citromlé

Elkészítése:

1. Egy tálba öntsük bele a lisztet, a cukrot és a búzadarát. Adjuk hozzá az egyharmad teáskanálnyi sót is, csakúgy, mint a sütőport. Keverjük össze, amíg homogén keveréket kapunk.

2. Hámozzuk meg és magozzuk ki az almát, majd reszeljük le nagylyukú reszelőn. Tegyük a reszelt almát egy tálba és adjuk hozzá a citromlevet. Alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a mazsolát és az őrölt fahéjat. Újra keverjük össze alaposan.

3. Vegyük elő azt a sütőformát, amiben az almás süteményt szeretnénk sütni, majd reszeljünk bele – lehetőleg egyenletesen elosztva – körülbelül 50 gramm vajat. A maradék 130 grammnyi mennyiséget tegyük be a fagyasztószekrénybe. Erre később lesz szükségünk.

4. A sütőformába reszelt vajra hintsünk 4 evőkanálnyi mennyiséget az első keverékből, tehát a lisztes-búzadarás keverékből. Igazítsuk el úgy, hogy egyenletesen helyezkedjen el a sütőformában; ez lesz az első réteg.

5. A következő réteg a reszelt alma. A reszelt mennyiség egyharmadát helyezzük az első rétegre, és ne felejtsük el elegyengetni sem!

6. Ismételjük meg a fenti lépéseket, először lisztes réteget hintsünk, majd almásat helyezzünk a sütőformába. Mindegyik esetben ügyeljünk arra, hogy a rétegek egyenletesek legyenek!

7. Majd újra egy réteg lisztes keverék, és egy réteg almás. Legvégül a lisztes keverékkel zárjuk a sort.

8. Az almás sütemény tetejére, mielőtt sütőbe tennénk, a fagyasztóba tett vajat reszeljük rá nagylyukú reszelőn, egyenletes rétegben.

9. 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük, és süssük 50 percen keresztül.

Kész is van a lédús és igencsak ízletes almás süteményünk! Már csak a családnak kell felszolgálni!

A fenti receptet „feljavíthatjuk” saját ötleteink alapján is, például az almához, a mazsola helyett keverhetünk darált diót, az őrölt fahéj helyett használhatunk mákot, vaníliás cukrot vagy valami mást is.

Aki ismeri ezt az egyszerű, de mégis mennyeien finom almás sütemény receptjét, azt még a váratlan vendégek sem tudják zavarba hozni. Hogy más is legyen a tarsolyunkban a váratlan helyzetekre, ajánljuk kipróbálásra a túrós csiga receptjét is.

Amennyiben mindenkit le akarsz nyűgözni a kulináris tehetségeddel, akkor pedig érdemes megpróbálnod ezt a laktató almás charlotte-tortát is.