Falbontás nélkül is úgy alakíthatod az otthonodat, ahogy szeretnéd

A lakásfelújítással kapcsolatban sokaknak a munkálatokkal járó felfordulás és kényelmetlenségek jutnak az eszébe. Vannak azonban olyan egyszerűbb megoldások, amelyek falbontás nélkül, praktikusabb átalakítási lehetőségeket biztosítanak. Gipszkarton segítségével kreatívan átalakítható az otthonod. Higiénikusabbá és esztétikusabbá válhat a lakásod, amely kellemesebb atmoszférát teremt.

Falbontással vagy falbontás nélkül?

A nagyobb mérvű átalakítások olykor megkövetelik az útban lévő falak bontását vagy átlyukasztását. A vízvezetékek vagy a fűtési rendszerek kialakítása sokszor elkerülhetetlenné teszi a bontást. A válaszfalakat kisebb teherbírású téglából, építőanyagból húzzák fel, melyek funkciója a térelválasztás. Ha szeretnél egybenyitni helyiségeket, akkor a válaszfalak bonthatóak, illetve ezekre könnyebben alakítható ki ajtó vagy ablak.

A falbontás azonban nem csak törmelékekkel és piszokkal jár, hanem nagyobb zajterheléssel is. Hiszen előfordul, hogy nagyobb teljesítményű gépeket kell használni a munkálatokhoz. Ráadásul ennek során megsérülhetnek a beépített szekrények, csempék és járólapok is, amely javítás plusz költséggel járhat.

A teherhordó falak nem bonthatóak vagy csak komoly statikai vizsgálatok után lehet hozzájuk nyúlni. Hiszen ezek elbontása az egész épület szerkezetét, statikai állapotát veszélyeztetheti. Ha teheted, akkor kerüld el a bontással járó átalakításokat, de legalább bízd szakemberre!

A gipszkartonozás előnyei

A gipszkartonozás számos előnnyel bír. Régi falfelületek gyorsabban varázsolhatóak újjá úgy, hogy tökéletesen sima, egyenletes falfelületet kapsz. A fal és a gipszkarton között könnyen elrejtheted és elvezetheted a víz- és fűtési csöveket, villanyvezetékeket és a különböző kábeleket. Ez sokkal kisebb munkával jár, mintha a falba kellene vésni az eltüntetni kívánt vezetékeket.

Egy nagyobb szobából két kisebb szobát is létrehozhatsz, falépítés nélkül. Praktikus lehet, ha gyarapszik a család és új szobára van szükség. Ha albérletbe akarod kiadni a lakásodat, akkor is hasznos lehet egy új lakószoba kialakítása. A szobák közötti felesleges ajtókat is egyszerűen „befalazhatod” gipszkartonnal.

Magasabb belterű szobákban, helyiségekben a plafonra szerelt gipszkartonnal álmennyezetet hozhatsz létre, amelybe tetszőlegesen építhetsz be lámpatesteket, LED-fényforrásokat, és a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.  A gipszkarton elemeket később pedig egyszerűbb eltávolítani, mintha téglafallal választanád le a lakás egyes részeit.

Gipszkartonozás házilag? Lehetséges!

A gipszkarton egy viszonylag könnyű és egyszerűen használható építőanyag. Ha érzel magadban elég ügyességet, akár te is belevághatsz az otthonod újjá alakításába. Néhány tipp az egyszerű átalakításhoz: Első lépésként a falra vagy mennyezetre fel kell fúrnod a fából vagy fémből készült vázszerkezetet. Ezeket különálló gipszkarton profilokból tetszőlegesen variálhatod.

A gipszkarton lapokat méretre kell alakítani. Egyszerűen vágd be a gipszkarton felületét, majd könnyen letörheted a felesleges részt. Vehetsz azonban speciális gipszkarton fűrészt is. A méretre alakított gipszkarton lapokat pedig egyszerűen fúrd fel a kialakított vázszerkezetre! Gletteléssel eltüntetheted az illesztések közötti réseket, majd festékkel vagy tapéta felragasztással véglegesítheted a felületet. Érdemes a gipszkarton mögé valamilyen szigetelőanyagot is tenned, erre kiválóan alkalmas az üveggyapot.

További tippek a lakás átalakításhoz

Van néhány apróbb megoldás, amivel kisebb bontás nélkül is javíthatsz a lakásod esztétikáján. Például egy-egy ajtó eltávolítása optikailag növeli a teret. A konyha és az étkező, az előszoba és a nappali közötti ajtók boltívvé alakítása tágasabb térérzetet teremt.

Falra szerelhető polcok, beépített szekrények használatával is sokat tehetsz azért, hogy minél jobban kihasználd lakásod minden egyes zugát. Fontos hogy ezek a felszerelt, beépített bútorok időtállóak, jó minőségűek legyenek! Hiszen ezeket nem tudod olyan egyszerűen lecserélni, mint egy megkarcolódott asztalt vagy megsérült éjjeliszekrényt.

Vannak kifejezetten térelválasztásra használható könyvespolcok, szekrények is. Ezek segítségével leválaszthatod a háló vagy dolgozó részt a szobából. Előnyük, hogy ezeket később egyszerűen áthelyezheted, ha változásra vágysz. Ha nem megoldható egy-egy fal lebontása, akkor tükrök alkalmazásával vagy bizonyos tapéták, festékek használatával is tágíthatod a teret optikailag.

Azonban ha a tartófalak bontását vagy a falakban lévő vezetékek áthelyezését, bonyolultabb gipszkartonozást szeretnél, akkor mindenképpen fordulj tapasztalattal rendelkező szakemberhez!

A lakás átalakítása nem feltétlenül jár tehát falbontással vagy falépítéssel. Gipszkartonozással, praktikus bútorok használatával, festési eljárások segítségével is megújíthatod, tágíthatod lakásod tereit. Gipszkarton segítségével új helyiségeket választhatsz le lakásodból, vagy elrejtheted a vezetékeket, esetleg különleges világítási megoldásokat hozhatsz létre.