Kávézás útközben: hogyan készítsünk gyorsan és egyszerűen kávét?

Nem tudod elképzelni a napot kávé nélkül? A praktikus utazási segédeszközöknek köszönhetően nem is kell. Ezekkel a nagyszerű szerkentyűkkel gyakorlatilag bármilyen körülmények között elkészítheted a kávédat. Egy frissen főzött csésze eszpresszó rengeteg energiát ad a túrákhoz vagy kirándulásokhoz. És ha már a kávéról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a desszertekre és rágcsálnivalókra vonatkozó tippeket sem, amelyeket a kávé mellé csomagolhatsz.

Mértékkel fogyasztva a kávé jótékony hatással van a szervezetre. Koffeint tartalmaz, amely egészséges stimuláns, és energiát ad. De segít a memória és a hangulat javításában is, és hosszú távon fogyasztva segíti a szervezet teljesítményét. A kávéról és annak jótékony hatásairól számos érdekes tényt tudunk. Foglalkozzunk most azzal, hogyan készíthetjük el a finom italt akár harci körülmények között is egy túrán, az autóban vagy bárhol egy kiránduláson.

Milyen paramétereket kell figyelembe venni a kávé kiválasztásakor?

Mielőtt kávét vennénk, vegyük figyelembe, hogy mikor pörkölték – ideális az lenne, ha a pörköléstől számított egy hónapon belül elfogyasztjuk. Figyeljünk a származási országra, a kávé aromájára és arra is, hogy a kávé már őrölt-e, vagy a kávébabot közvetlenül az elkészítés előtt kell-e őrölni.

Az elkészítési módtól függően alapvető tartozékokra is szükség van. Ha egy klasszikus aeropressről van szó, ahol a kávét meg kell őrölni és a vizet fel kell melegíteni, akkor az egész készlet elég drága lesz, illetve a elkészítési folyamat is elég igényes lesz. Praktikusság szempontjából az őrölt kávé a legjobb megoldás.

Hordozható eszpresszógépek

Az utazó kávéfőzők segítségével finom eszpresszót készíthetsz, akárcsak egy kávézóban. Emellett aprók és hordozhatóak. Könnyen elférnek a hátizsákodban, és nem foglalnak túl sok helyet. A népszerű márkák közé sorolható a Handpresso, a Wacaco Nanopresso és a Starpresso.

Egy csomag finom cold brew

Mindig legyen kéznél egy csomag cold brew kávé, ha úton vagy. Hosszú, többórás, hideg vízben történő extrakcióval készül, és különösen a forró nyári napokon közkedvelt változat. A kávé nem érintkezett forró vízzel – a hagyományos kávéhoz képest édesebb, savtartalma alacsonyabb, gyümölcsös és csokoládés aromák egészítik ki.

Mit vigyünk magunkkal, hogy pótoljuk az energiát?

A kávéhoz a nasi is hozzátartozik. A klasszikus uzsonnák, például a szendvicsek vagy a szárított húsok mellett valami édeset is fogyaszthatsz a kávé mellett. Például:

  • friss gyümölcsöt vagy szárított gyümölcsöt
  • gabonaszeletet és zabpehely szeletet
  • fehérjeszeletet
  • dióféléket és magvakat
  • ízesített túrót
  • édes desszertet üvegben

Ne feledd, hogy minden uzsonnának kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, valamint rostok ideális arányát kell tartalmaznia. Csak így tud elegendő energiát biztosítani a nagyobb kihívást jelentő túrákhoz.