Mindenki szereti, de csak kevesen tudják, hogy mit tesz a testünkkel!

A dinnye a legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs (88-90%). Kalóriaértéke alacsony, de ez nem azt jelenti, hogy nincs táp- és gyógyértéke. Sokszor nem az a fontos, hogy valamiből mennyi, hanem az, hogy hányféle táplálóanyag van benne. Ebben a tekintetben a dinnye a legkiválóbb gyümölcseink közé tartozik. Különösen a sárgadinnye dicsekedhet meglepő értékekkel. Mivel általában sokat eszünk belőle, a táplálóanyagainak mennyisége is számottevő. A sárgadinnye cukortartalma 8%, a görögdinnyéé 5%.

Rosttartalma az összes gyümölcs közül a legkisebb (a ribizliben, a szamócában, a szederben tízszer annyi van). A sok dinnyeevés mégis hashajtó hatású lehet, mert a sejtjeiben megkötött víz nyomást gyakorol a bélfalra, és ez fokozott mozgásra serkenti a belet.

A mérsékelt dinnyefogyasztás megakadályozza a bélcsatornában egyes káros baktériumfajták szaporodását.

Íze, illata, C-és A-vitamin tartalma következtében növeli az étvágyat, tehát emésztési zavarokban jó hatású. Hólyag- és vesebajban, vesekőbetegségben bevált a görögdinnyekúra. Amikor fokozott a szervezetben a salakanyag lerakódás, méregtelenít, és átmossa a szervezetet (pl. reumatikus bajokban, anyagcsere betegségekben).