Nehéz évük van a magyar gólyáknak

A Kelet-Európából érkező madarak a Boszporusznál gyülekeztek a múlt hónapban, hogy erőt merítsenek hosszú útjuk folytatásához.

Rosszul alakultak a hazai gólyák dolgai az idei esztendőben. A tavasz végi, nyár eleji szokatlanul hűvös, esős idő sok fészket tönkretett, ami sok fióka elpusztulásával járt együtt. Voltak olyan esetek is, amikor villámcsapás miatt gyulladtak ki fészkek – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Márton András, a dömösi madármentő vezetője arról számolt be, hogy fehér gólyáink a megszokottnál jóval korábban, már július végén elindultak hosszú útjukra. A szakértőt a 24.hu interjúvolta meg:

Mi az oka a szokásosnál korábbi indulásnak?
Ezt csak a gólyák tudnák elmondani, ha tudnának beszélni. Az mindenesetre biztos, hogy a hazai szeszélyes időjárás nem kedvezett nekik. A fiókáik elpusztulása, a fészkek tönkremenetele lehet a legvalószínűbb oka annak, hogy sok gólya a tervezettnél lényegesen korábban indult el „telelni.”

A vonuló gólyák esetében általában Afrikát emlegetjük célállomásként, holott sokan közülük Izraelben maradnak télen. Milyen arányban „választják” Afrikát és Izraelt a gólyák?

Nagy többségük Afrikában telel, ugyanis a fekete kontinens sokkal több táplálékot tud biztosítani számukra, mint Izrael. A gólyák rovarevő állatok, Afrikában pedig olyan mennyiségű sáska van, ami hosszú hónapokig bőséges élelemmel látja el őket.

A korai vonulás ellenére még mindig látni hazánkban gólyákat. Meddig marad ez így? (Az interjú augusztus közepén készült.)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a naptári nyár végéig valamennyi gólya elhagyja a fészkét. Persze kivételek mindig akadnak. Tervezzük egy adatbázis létrehozását a Magyarországon telelő gólyákról, hogy segíthessük ellátásukat, ha szükséges.