A nőknek több alvásra van szükségük mint a férfiaknak, mert többet gondolkodnak!

A tudósok bebizonyították, hogy a női agy összetettebb, mint a férfi agy, ezért a nőknek több alvásra van szükségük. Jim Horne, az angliai Loughborough Egyetem professzora szerint: a nők esetében az alváshiány stresszhez vezet, ellenségesebbé válnak, haragosabb a kedvük. A férfiaknál ezek a tüneteket kisebb mértékben jelentkeznek alváshiány esetén.

A nőknek napi 8 óránál több alvásra van szükségük

Jól tudjuk, hogy a felnőttek számára 8 óra alvás a megfelelő. 7 óra alvás a minimum amire szükségünk van. Horn professzor azt mondja, hogy a nők agya összetettebb, ezért több alvásra van szükségük.

Minek köszönhetően összetettebb a nők agya?

A férfiak meglepetésére a nők gyakrabban végeznek olyan agyi feladatokat, amikor meg kell osztaniuk a figyelmüket. Az extra erőfeszítések miatt több pihenésre van szükségük. Az éjszakai alvás a legpihentetőbb.

Mi történik a férfiakkal akik fáradtak?

Horne professzor szerint azok a férfiak, akiknek a munkája nagy koncentrációt igényel az alvásigényük is nagyobb. Tehát nem elegendő számukra az az alvás mennyiség, ami a többi férfinak, de még mindig kevesebb pihenésre van szükségük mint a nőknek.

Az agy alvás közben regenerálja magát, mivel a nők agya jobban igénybe van véve, átlagosan napi 20 perccel több alvásra van szükségük.

Nem tudsz aludni?

Azt már elmondtuk, hogy miért fontos az alvás. Ha nem tudsz elaludni, annak több oka is lehet, de több dolgot is tehetsz azért, hogy jobban aludj:

  • Mindenkinek szüksége van alvási rutinra, amikor este ellazul, majd lassan elálmosodik.
  • Lefekvés előtt már ne igyál kávét, ne egyél csokoládét, mert ezek megneheztik az elalvást.
  • Meditálj: a nők agya folyton dolgozik, ez alvási gondokhoz vezethet. A meditáció azonban segíti ellazulni, így jobban tudsz majd aludni.
  • Jóga: a jóga jót tesz a testnek és vannak olyan gyakorlatok, amelyek az alvászavarok esetén is alkalmazhatóak. Ha nem tudsz aludni, próbálj ki néhány jógagyakorlatot.