Szeretnél káposztát savanyítani? Tedd a tanácsaink szerint és hibátlan lesz!

A legelső lépés, hogy jó káposztát válasszunk, az érett, világos színű, vékony levelűt vedd meg. A savanyúság levét mindig a következőképp állítsd elő: 10 liter vízhez 500 g durva sót számolunk.

A hordót, amibe a káposztát akarod tenni, jól mosd ki. A hordó aljába néhány vékony fadarabot teszünk. Tedd rá a fűszereket, a kakukkfüvet, a borsot, a szárított kaprot. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, félbe, vagy negyedekbe vágjuk és rátesszük. A tormát is megtisztítjuk és beletesszük.

Ha nagy hordóba tesszük a savanyúságot, akkor akár rétegezhetjük is az ízesítőket a káposztára. A káposztát egyben, vagy legyalulva tesszük bele a hordóba. Ha szeretnénk töltött káposztának, vagy más káposztás ételekbe felhasználni, akkor hagyjunk néhány fejet egészben. Mikor megtöltöttük a hordót, egy fadarabot teszünk rá, amire néhány téglát teszünk, hogy lenyomja, így hagyjuk két napig. Készítünk egy újabb adag savanyúságlevet. A káposztáról leszedjük a habot, áttöröljük a hordó szélét és pótoljuk a vizet. Az első héten kétnaponta érdemes ezt megtenni. Majd mikor már a káposzta leve tisztább, nem habzik, lezárhatjuk a hordó tetejével, ekkor már csak ki kell várnunk, hogy megsavanyodjon.