Mi mindenre figyeljünk, ha hosszabb időre fogadunk vendéget?

Ugyan az otthonát az ember nem szívesen osztja meg hosszabb távon mással, vannak olyan alkalmak, amikor ez elkerülhetetlen. Előfordulhat, hogy egy családtag vagy barát lakásával történik valami: leég, vagy anyagi problémák miatt elviszi a bank. Természetesen kevésbé drámai alkalmak is adódnak, ha például egy-egy lakást csak úgy lehet felújítani, hogy a család eközben nem tud ott élni, vagy ha várni kell az új lakhelyre. 

Ilyen esetekben mi sem természetesebb, mint felajánlani a segítségünket… ám fel vagyunk készülve arra, hogy napokig vagy hetekig együtt éljünk valakivel? A következőkben segítünk, hogy ezzel ne legyen gond!

Szívélyes fogadtatás

Ideális esetben nem úgy ajánljuk fel segítségünket ismerősünknek, mintha közben a fogunkat húznák. Ha valóban, szívből jövően szeretnénk kisegíteni egy nehéz helyzetben, már jobban járunk, mintha kötelező lenne a segítség, vagy ha csak azért tennénk, mert illik.

Ha valóban várjuk a vendéget, a legjobbat szeretnénk neki, és azt, hogy igazán kényelmesen élvezhesse a nálunk töltött napokat. A legtöbb vendégnek nehezére esik elfogadni egy ilyen segítségét, úgyhogy mindenképpen éreztessük vele, hogy jelenléte egyáltalán nem jelent terhet számunkra! Várjuk szépen megvetett ággyal, finom ebéddel vagy vacsorával, és akár papucsot, fürdőköpenyeket vagy számukra kijelölt, ideiglenes bögréket is bekészíthetünk. Ezekből érezni fogják, mennyire fontos számunkra, hogy jól érezzék magukat, és hogy ha kevés időre is, de családtagként tekintünk rájuk. 

Mire figyeljünk hosszabb távon?

Bármilyen hosszú időszakra is érkeznek vendégeink, mindenképpen úgy üdvözöljük, mintha csak pár napra maradnának. A szívélyes vendéglátás ezen formája feloldja az új lakót, és sokkal könnyebben belesimul az életünkbe. Biztosítsuk róla, hogy nem kell hozzánk alkalmazkodnia: addig alszik, és akkor eszik, amikor szeretne, így nincs szükség arra, hogy a kényszeres költözés miatt felborítsa élete megszokott rendjét. Szabályokat azonban érdemes lefektetni, mert az együttélés nehézkes is tud lenni, ha nem figyelünk oda a másikra – és ez a vendég szempontjából is igaz.

Mindenképpen gondoskodunk arról, hogy vendégünk privát szférát kapjon! Senkinek sem jó, ha beszuszakoljuk a saját vagy gyermekeink szobájába, és táborozók módjára osztozunk az ágyon vagy a szobán, hiszen ez nem pihentető. Attól még, hogy kényszerből befogad valakit az ember, az élet megy tovább, mindenkinek kell dolgozni vagy iskolába járni, így nem boríthatjuk fel annyira sem saját, sem vendégeink életét, hogy egyikünk se tudja kipihenni magát! A privát szféra arra is jó, hogy ha vendégünk otthonról dolgozik, vagy éppen nem vágyik társaságra, el tud vonulni – ezt pedig mi is megtehetjük.

Rendkívül fontos a szabályok betartása, különösen akkor, ha az együttélés hosszabb távú lesz. A helyzetet nehezíti, ha egy fürdőszoba és vécé áll rendelkezésre, úgyhogy ha el akarjuk kerülni a rendkívül kellemetlen beosztás készítését, figyeljünk oda egymásra! Ne használjuk a helyiséget végeláthatatlanul sokáig, és amit lehet, intézzünk saját hálónkból! A fürdőköpenyeket tartsuk a szobánkban, hogy ne kelljen külön emiatt kizavarni bárkit is a fürdőből, illetve a krémjeinket is áthelyezhetjük a szobába a vendéglátás idejére, hiszen nem szükséges feltétlenül a fürdőszoba a használatukhoz.

Nyilvánvalóan nem szabhatjuk meg, hogy vendégünk mikor indul otthonról, vagy mikor végez a munkahelyén, ám az egyéb szórakozásból adódó késői hazatérést szabályozhatjuk. Természetesen nem szeretnénk, hogy ismerősünk börtönben érezze magát, de ne feledkezzünk meg saját igényeinkről sem, úgyhogy bátran jelezzük, ha a késői hazaérés vagy esetleges hangoskodás zavar bennünket!

Ha hetekig tartó vendégségről van szó, elkerülhetetlen, hogy látogatónk is kivegye a részét a háztartásból. Természetesen nem kell bevonni a nagytakarításba, de megkérhetjük, hogy tegye el maga után a tányérokat és az esetleges lábasokat a mosogatóba, vagy mosogasson el. Hívjuk fel figyelmét arra, hogy mi mikor szoktunk mosni, így ő ennek alapján tudja intézni saját dolgait úgy, hogy bennünket ne akadályozzon. 

A befogadott barát vagy rokon célja jó esetben nem az, hogy visszaéljen a vendégszeretetünkkel, ám ennek ellenére jobb már az elején megtudni, hogy nagyjából mire készüljünk. Tisztázzuk, hogyan készüljünk, meddig marad a vendégünk – ennek szellemében, a végét látva tökéletes vendéglátók lehetünk. 

Ha mi vendégeskedünk…

Mindig lebegjen szemünk előtt, mekkora szívességet tesznek értünk, így próbáljunk meg láthatatlanok lenni, és mindenben segíteni, amiben csak lehet. Tegyük könnyebbé a helyzetet befogadónknak, és biztosítsuk róla, hogy amint lehet, a saját lábunkra állunk. 

Vendéget elszállásolni nem könnyű, különösen hosszabb távon, azonban ha kapcsolat a szereteten és megbecsülésen alapszik, könnyedén átvészelhetjük ezt az átmeneti időszakot.