Soha nem lenne szabad kiabálni a gyerekre! Inkább győzd meg arról amit szeretnél

Vajon létezik olyan szülő aki soha nem kiabált rá a gyerekére? A gyerekre kiabálni és csúnya szavakkal szidalmazni őt, pont olyan ártalmas a számára mint a verés. A szülők kiabálása szóbeli bántalmazást jelent, ami rossz hatással van a gyerek lelkivilágára, aggódóbb lesz és játszás közben is máshogy fog viselkedni.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy rosszat tesz a gyereknek, ha kiabál vele, a család stílusától függően és a gyerek személyiségétől függően a szülők kiabálása miatt a gyereknek nem lesz önbizalma vagy félni fog ami rossz hatással lesz rá.

Mi szükséges egy gyerek számára

 •  érezze, hogy szeretik
 •  érezze magát biztonságban
 •  érezze azt, hogy fontos személy
 •  érezze azt, hogy féltik őt
 •  érezze azt, hogy meg tud valósítani egyes dolgokat
 •  ő is segítségére lehet valakinek
 •  legyen meg az esélye arra, hogy új dolgokat tanulhasson

Mi zavarja legjobban a gyereket

A szavak ahogyan beszélünk a gyerekkel és a hangnem, amitől nem érzi biztonságban magát. A legrosszabb hatással a következő dolgok vannak a gyerekre:

 • A kiabálás és a fenyegetőzés: ha még egyszer ezt csinálod akkor itt hagylak elmegyek itthonról.
 • Azok a kiabálások amikor azt öntjük szavakba, hogy jobb lenne az életünk, ha a gyerek nem lenne: úgy viselkedsz, hogy már élni se nincs kedvem.
 • Amikor összehasonlítjuk a gyereket más gyerekkel: miért nem tudsz te is olyan nyugodt lenni mint a testvéred.
 • Kiabálás közben olyan szavak használata, amelyekkel megbélyegezzük a gyereket: rendetlen és szétszórt vagy, nagyon idegesítő! Olyan piszkos vagy mint egy malac.
 • Hibáztatás: mindig fejfájást kapok tőled.
 • Nem hiszünk benne: megcsinálom én ezt mert, ha rád várok akkor soha nem fejezzük be.
 • Szavakkal bántalmazni: miért kell mindig hibáznod.

Általában a gyerekek két féle képpen reagálnak akkor amikor a szülők kiabálnak rájuk:

 • ők is kiabálnak, szavakkal bántalmaznak
 • megijednek és szégyellik magukat

Mi szülők mindig gondolkozzunk el azon, hogy az idegesség semmi jót nem tesz és ráadásul a gyerek – szülő közötti kapcsolatot is megrontja.

Most pedig következzen néhány tanács a szülők számára

1. Lélegezz

Lélegezz ki, be, ismételd. Ez a gyakorlat hasznos lehet a számodra mert megnyugszol tőle. Minden alkalommal, amikor úgy érzed, hogy felrobbansz az idegességtől, fordulj meg, hunyd le a szemed és lélegezz. A gyakorlat közben megnyugszol, gondold át mit akarsz mondani a gyereknek, lélegezz mélyeket, majd kiabálás helyett mondd el neki nyugodtan azt amit szeretnél.

2. A viselkedés a probléma, nem a gyerek

Minden szülőnek jó gyermeke van, csak egyes gyereknek viselkedési problémái vannak. A szülők általában pozitívan gondolkodnak a gyereknevelésről, csak akkor van probléma amikor a gyerek nem megfelelően viselkedik. Ilyenkor a szülő úgy gondolja, hogy a büntetéssel majd megtanítja a gyereket.

A szülők olyankor nem kiabálnak a gyerekre amikor biciklizni tanítják őt és nem is büntetik meg, hanem óvják, féltik őt, de ha a játszótéren megüt egy másik gyereket, akkor rögtön felemelt hanggal kérdezik meg tőle, hogy miért csinálta ezt. „Ne csináld ezt többet, mi van veled? Miért ütötted meg?” Sőt van olyan szülő is aki ilyen esetben kigúnyolja a gyerekét vagy a fenekére csap. Nem a gyerek a probléma, hanem a viselkedése, ilyenkor a szülő nem mérgesen kell reagáljon, hanem el kell magyaráznia a gyereknek szépen, hogyan viselkedjen legközelebb.

3. Légy határozott, nem rossz

Amikor a gyerek valami rosszat csinál akkor szépen, nyugodtan, de határozottan mondd el neki azt, hogy hol hibázott. Te vagy a gyerek anyja, kell hallgasson rád. Minél szebben beszélsz a gyerekkel annál nagyobb hatása lesz a szavaidnak. Minél kevesebbet kiabálsz a gyerek annál jobban meg fogja érteni azt amit mondani akarsz neki, te pedig nem kapsz fejfájást.

4. Ha megérted, könnyebb nevelni

Fel kell fedezze a szülő azt, hogy a fegyelem azt jelenti, hogy tanulsz. A fegyelem szó a tanulás szóból származik. Tehát, ha a gyerek hibázik akkor az nem azt jelenti, hogy meg kell őt büntetni, hanem ez egy jó alkalom arra, hogy megtanulja azt, hogy legközelebb hogyan csinálja úgy az adott dolgot, hogy az jó legyen.

5. Az éjszaka jó tanácsadó

Vegyél egy rövid szünetet amikor úgy érzed, hogy nagyon koncentrálsz az adott szituációra, amikor mérges vagy, amikor tele van a fejed negatív gondolatokkal.

6. Add ki magadból az idegességet

Egyes esetekben lehet, hogy a napi összegyűlt stressz az oka annak, hogy kiabálsz a gyerekre, még akkor is, ha a gyerek viselkedése mindennap ugyanolyan. Megtörténhet, hogy azért robbanunk, mert: ez volt az utolsó csepp a pohárba, mert ő nem figyelt rám egy olyan hosszú nap után amikor egy halom irat között voltam elásva.

Gondold csak át, ha kiabálsz akkor a gyerek nem jegyzi meg azt amit mondasz. Sokszor úgy gondoljuk, hogy ha kiabálunk akkor azzal a hatalmunkat mutatjuk ki, pedig ezzel pont fordított hatást érünk el. Az a személy akire rákiabálunk ugyanúgy fel fog lázadni. A gyerek csak arra fog emlékezni, hogy ideges voltál és kiabáltál, de arra nem fog emlékezni amit mondani akartál neki.

Nem utolsó sorban pedig ne felejts el bocsánatot kérni amiért kiabáltál. A legnyugodtabb szülőkkel is előfordul, hogy felemelik a hangjukat és idegesek lesznek. Egy veszekedés vagy egy dühkitörés után jusson eszedbe, hogy kérj bocsánatot azért, hogy a gyerek megértse, hogy a kiabálás nem jó dolog.

A legalkalmasabb a kommunikáció és a megegyezés azért, hogy jó kapcsolat legyen a szülő és a gyerek között.