6 dolog, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk 13 éves korukig!

A gyerekek 13 éves koruktól a tinédzser korba lépnek, kezdenek érettebbek lenni és kialakulnak bennük az első életképek, saját magukról.

Az eddigi kisfiú fel kell készüljön erre a kissé nehéz időszakra azért, hogy könnyebben át tudja vészelni a tinédzserkorban fellépő problémákat. A szülőknek jó néhány dolgot meg kell tanítaniuk a gyereknek, mire eléri a tinédzserkort.

 1. Az időbeosztás

A serdülőkorig segíthetünk a gyermekünknek abban, hogy felébresztjük őt és elkészítjük a tízóraiját, de később fel kell készítenünk arra, hogy ez az ő feladata. A gyerekek ebben a korban már képesek arra, hogy maguktól felkeljenek és előkészítsék az iskolában szükséges dolgaikat.

Az időbeosztást megtanulni nem könnyű feladat. Hagyjuk a gyermekeinket legalább egyszer, hogy érezzék a saját hibájukból kialakult konfliktusokat, pl. ha nem kelnek fel reggel időben, akkor elkésnek az iskolából vagy az edzésről és ezért a tanár vagy az edző megbünteti őket. Ez egy egészen más fajta érzést fog kiváltani bennük, nem azt mint amikor a szülő megbünteti őket, de ettől a leckétől csak erősebbek lesznek.

2. Döntéshozatal

A gyerek meg kell tanulja, hogy van választási lehetősége, meg kell tanulnia döntéseket hozni. Tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy tudjanak „nemet” mondani amikor szükséges, mert senki sem szeretné, ha a gyerekéből olyan felnőtt válna akit mindenki kihasznál. Ezenkívül a gyerek meg kell tanulja, hogy más véleményét is el kell fogadnia, mert nem csak neki van véleménye egy adott dologról.

3. Tisztelettudó viselkedés

Ha egy tinédzser azt szeretné, hogy úgy fogadják el, mint egy felnőttet akkor meg kell tanulnia szépen beszélni a felnőttekkel, ami ebben a korban elég nehéznek bizonyul. Ne tanítsuk a gyereket, hanem bizonyítsunk a saját példánkkal.

4. Házimunka

A serdülőkorban lévő gyerek is a családtagja, ezért neki is be kell segítenie az otthoni feladatok elvégzésében. Egy gyerek 13 éves korára már kell tudja, hogyan kell bekapcsolni a mosógépet, el kell pakolja a ruháit és el kell mosogatnia maga után. Meglehet őt tanítani a legegyszerűbb ételek elkészítésére, természetesen ezeket a dolgokat a legideálisabb a szülőkkel együtt elvégezni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kialakuljon a kötelességtudat benne.
Sok esetben könnyebb a szülőnek egyedül elvégezni minden munkát, de be kell vonnunk a gyereket is ezekbe a feladatokba, mert meg kell tanulni, hogy neki is vannak feladatai.

5. Felelősségvállalás

A legjobb módszer arra, hogy a gyerek megtanuljon felelősséget vállalni, ha veszünk neki pl. egy kutyát. El kell magyarázzuk neki, hogy ez az állat nem játékszer, törődni kell vele. Az elején a szülőknek felügyelniük kell és tanácsokat kell adniuk a gyermeküknek az állattal kapcsolatos teendőkről. Soha ne mondjuk a gyereknek, hogy „Te akartad, vigyázz rá mert, ha nem, akkor elajándékozzuk egy másik gyereknek.” Ha ezt mondjuk a gyereknek, akkor felerősítjük benne a nemtörődömség tudatot a kisebbekkel szemben. Rá kell bíznunk a kutyát, hogy érezze, ez az ő felelőssége. Ha valamit nem jól csinál, akkor segíthetünk neki. Ha van a családban kisebb gyerek, akkor kérjük meg a serdülőkorban lévő gyerekünket, hogy rövid ideig vigyázzon rá.

6. A pénz kezelése

Kevés olyan gyerek van, aki tudja kezelni a pénzt és ez a szülők és a nagyszülők hibája, akik szeretik kényeztetni a kicsiket. A gyerek pénzt kap és elkölti semmiségekre, ezért el kell magyarázzuk neki, hogy a pénzt nem olyan egyszerű előteremteni, helyesen kell elkölteni hasznos dolgokra. A pénz egy részét félre lehet tenni. Vásároljunk egy perselyt a gyereknek, hogy abban  gyűjtse a pénzét egy különleges dologra.Valószínű, hogy nem fogja tudni összegyűjteni az összes pénzt a vágyott dologra, de maga a takarékoskodás megtanulása is fontos dolog. .Amikor a persely megtelt pénzzel, számoljuk meg.

Próbáljuk meg okosan nevelni a gyerekeket, mert később sokkal nehezebb lesz a hibákat kijavítani!