Ne hagyd magad megtéveszteni! Ez a különbség a parfüm, az Eau De Toilette és a kölnivíz között

Sok nő számára az illatszerek kiválasztása egy felettébb fontos és különleges folyamat, melynek megvan a maga rituáléja. Először is dönteni kell a márkáról, ki kell választani a megfelelő illatot, amely minden paraméterében megfelel, emellett tökéletesen illik hozzánk. Azonban nem csak az illat a fontos, hanem annak koncentrációja is, hiszen ettől függ az adott illatszer tartóssága.

A hozzáértőknek nem nehéz megérteni, hogy manapság, amikor valaki elkezd ismerkedni az illatszerek, a parfüméria világával, nagyon hamar elbizonytalanodhat az ember. A Bidista.com szerkesztősége azonban most kedves olvasóink segítségére siet és most tisztázzuk, mik a különbségek a különböző illatszerek között, így már sokkal könnyebb lesz meghozni a választást.

Milyen illatszert válasszunk?

Minden illatszer összetevői között megtaláljuk a következőket: parfümolaj, víz és alkohol. Az alábbi kategóriák között a fő különbség ezen három alkotó elem arányában rejlik. A parfüm, az Eau De Parfum, az Eau De Toilette és a kölnivíz eme három arányának különbsége miatt térnek el annyira egymástól. És ezt a különbséget természetesen, hűen tükrözi az árcédula is. Most akkor merüljünk el kicsit a parfüméria világában, ismerkedjünk meg ezen kategóriákkal külön-külön!

1. A parfüm

Ez az az illatszer, ami a legnagyobb koncentrációban tartalmaz illóolaj-keveréket. Így a parfümre jellemző a legmagasabb, általában 20-30 % közötti parfümolaj tartalom. Emiatt illata bőrre fújva több, mint hat óráig tart, de ruhára, papírra fújva akár egész nap is illatozik.

A parfümöket az elit parfümériákban találjuk és megállapítható, hogy áruk meglehetősen borsos.

A parfümök és a többi, alább olvasható illatszer között a legfőbb különbség nemcsak az illatanyag-koncentrációban rejlik, hanem abban, hogy milyen illatárnyalatok válnak hangsúlyossá az idő elteltével. Az illóolajok nagy koncentrációjának köszönhetően a parfümökben az idő előrehaladtával mindig más és más illatárnyalatok válnak hangsúlyosabbá. Ez azt jelenti, hogy nem egy állandó illatról beszélünk, hanem egy folyamatosan változóról. Amikor magunkra fújjuk, egy bizonyos illatot érezünk, aztán ez az illat változik és egy másik árnyalat kerül előtérbe.

A parfümöket estélyeken, illetve hideg időben érdemes használni. Erős illatkoncentrációja miatt nem érdemes meleg időben és reggel használni, mert a túlzottan erős illata zavaró is lehet. Továbbá, ezen okból kifolyólag a parfüm nem is mindennapos használatra ajánlott.

2. Az Eau De Parfum

Az Eau de Parfum a parfümnél kevesebb illatanyagot tartalmaz, körülbelül 15-20 %-ot. Az illatok több, mint négy órán át tartanak bőrre fújva és egy napig szövetre, illetve papírra fújva. Ellentétben a parfümökkel, egész nap használható. Ezért is nevezik nappali parfümnek. Ezzel azonban azt érjük el, hogy az illatok eleinte túl erősek lesznek, de az egy napos használatra szánt illatszernek nem szabad ilyen karakterűnek lennie.

3. Az Eau De Toilette

Ez egy könnyű illatszer, amelyben az elsődleges (erős, ill. közepes) illat a meghatározó és ezért az érezhető, továbbá az illatárnyalatok szinte észrevehetetlenek. A parfümolaj koncentrációja körülbelül 7-10 % . Az Eau De Toilette egész napos használatra is tökéletesen alkalmas. Ezenkívül naponta többször is magunkra fújhatjuk, emellett tökéletes a szabadtéri tevékenységekhez és akár forró napokon is.

Mivel az Eau De Toilette koncentrációja jóval kisebb, így az illata sokkal könnyedebb. Ez az illatszerek legáltalánosabb típusa.

4. Eau De Cologne, azaz a kölnivíz

A kölniben (melyet neveznek Eau De Cologne-nak is) az illóolajok aránya körülbelül 3-5 %. Éppen ezért az illatát maximum két óráig tartja a bőrön, de a szöveteken és a papíron is kevesebb, mint egy napig. Ez az egyik legegyszerűbb illatszer és leggyakrabban a férfiak használják

Tulajdonsága szerint az Eau De Cologne és az Eau De Toilette nagyon hasonló. A kölniben az illatok egyszerre szabadulnak fel, szó sincs olyan hosszantartó változatosságról, mint a parfüm esetében. Illata legjobban ahhoz hasonlít, amit a parfüm harmadik illat-kibocsátási szakaszában érezhetünk. Az Eau De Cologne esetében erőteljesen hangsúlyos az alkohol szerepe is. A kölniket korábban gyakran nevezték férfi parfümnek, de ez egyértelműen hibás meghatározás.

5. És végül a frissítő víz, azaz az Eau Fraiche

A parfümolaj koncentrációja mindössze körülbelül 1-3 %. Ezért nem meglepő, hogy az Eau Fraiche illata kevesebb, mint egy óráig tart csupán. Az ilyen típusú illatszer különleges tulajdonsága a citrusos illata. Habár ennek a legalacsonyabb az illóolajtartalma, ez az illatszer a legkiválóbb az egész nap folyamán történő használathoz, illetve sportoláshoz is.

Ha ezek után azt kérdezed, hogy milyen illatanyagot kell választani, akkor sajnos azt kell mondjuk, nincs egyetemes tanács, amely mindenkinek megfelel, manapság túl sok árnyalat van a boltok polcain. Érdemes viszont különböző illatszereket beszerezni a különböző helyzetekre. Reméljük, hogy ez a rövid útmutató az illatszerek világában segít megtalálni azt a „csodaszert”, amit valóban jókedvvel fújsz majd magadra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!